Že prý holocaust je velká lež.

Že prý holocaust je velká lež. Zdroj: flickr

Vítěz dřívějšího ročníku holocaustové soutěže karikatur.
IsraHell's concentration camp.
"Zabraňte dalšímu holocaustu, bombardujte Írán."
Protiizraelské karikatury mají v Íránu tradici...
Protiizraelské karikatury mají v Íránu tradici...
19
Fotogalerie

V Teheránu se chystá soutěž karikatur o holocaustu. Vláda popírá svou účast

Zatímco obchodní návštěvy ze západních zemí (včetně Česka) v návaznosti na konec sankcí proti Íránu se v Teheránu v poslední době střídají jako na běžícím pásu, tak někteří tamní politici a úřady dál provozují svoji nenávistnou politiku proti Západu a Izraeli a pomáhají šířit světem radikální islám.

Duchovní vůdce Íránu a faktická hlava státu ájatolláh Chameneí s oblibou a opakovaně prohlašuje, že holocaust za druhé světové války je mýtus. Jiní íránští politici dál vyzývají ke zničení Izraele a země je vedle Saúdské Arábie jedním z největších sponzorů šíření radikálního islámu ve světě. A v sobotu bude v Teheránu zahájena další výstava karikatur, která zpochybňuje holocaust. Vystaveno bude 150 kreseb z celého světa. Soutěží se o nejpovedenější ztvárnění holocaustu a také o portrét izraelského premiéra Benjamina Netanjahua; hlavní cenou je v přepočtu přes milión korun.

Zatímco Íráncům velmi vadí například antiislámské kresby z francouzského časopisu Charlie Hebdo, jehož redakci loni v lednu částečně vyvraždili muslimští teroristé, kresby proti Židům a zpochybňující holocaust jsou naopak velmi populární.

Nejde prý o schvalování genocidy, nýbrž o svobodu slova a pokrytectví. „Hlavní otázkou je, proč není povoleno mluvit o holocaustu navzdory víře Západu ve svobodu slova,“ citovala íránská agentura IRNA tajemníka soutěže, Masúda Šhodžaje-Tabatabaje.

Íránské vládě se po protestech z minulosti ale přece jenom zdálo, že zpochybňování holocaustu je pro Západ nepřijatelné, a proto koncem dubna ministr zahraničí Mohammad Zaríf v rozhovoru pro časopis The New Yorker řekl, že „kabinet nemá s pořádáním výstavy nic společného“, že to „dělá nezisková organizace, zcela nezávislá na vládě“.

Podle webu Iran Wire to ale pravda není. Na výstavě nesmí vystavovat nikdo, kdo neprošel cenzurním řízením íránského ministerstva vnitra. Naopak jsou pořadatelé napojeni na úřady, která svými granty zajišťují odpornou výstavu.

 „Organizace napojené na soutěž jsou sponzorovány či podporovány vládními entitami, včetně Islámských revolučních gard, teheránské radnice a ministerstva kultury a islámské orientace,“ tvrdí ovšem Muzeum památky holocaustu Spojených států. A ostatně šéf soutěže Tabatabaj potvrdil, že s ministerstvem kultury akci koordinují.

Mohammad Zafír argumentuje, že přece v USA je také rasistická organizace Ku-klux-klan. Zapomněl ale na to, že ten skutečně nežije z veřejných peněz.