Virginia Raggiová.

Virginia Raggiová. Zdroj: movimento5stelle.it

Virginia Raggiová.
Virginia Raggiová.
Zakladatel Hnutí pěti hvězd, Beppe Grillo.
Virginia Raggiová.
Virginia Raggiová.
11
Fotogalerie

Tvář modelky, ale jazyk ostrý jako břitva. Řím zřejmě ovládne krásná populistka

V italské metropoli se schyluje k dalšímu politickému zemětřesení v Evropě. Podle průzkumů má největší šance stát se novou starostkou Říma právnička Virginia Raggiová (37). Stala se mediálním hitem kvůli své krásné tváři modelky, ale ve svých vyjádřeních je velmi ostrá. Zastupuje totiž antisystémové Hnutí pěti hvězd, které založil komik Beppe Grillo; v roce 2013 proniklo do parlamentu.

Raggiová má podle průzkumů slušnou šanci vyhrát, protože obyvatelé „Věčného města“ už mají dost nekonečných skandálů, jež jim jejich radnice a známé strany připravují. V říjnu musel s ostudou rezignovat starosta Ignazio Marino, zastupující vládní levicovou Demokratickou stranu premiéra Renziho. Důvod? Vykrádal a zneužíval služební kreditní kartu.

Pak se město několik měsíců otřásalo pod nápory skandálu, jenž dostal jméno Mafia Capitale. Je v něm obviněno 46 lidí ze zločinného spolčování, vydírání, podvodů, kšeftování s uprchlickými tábory i krádeží za milióny eur. Zneužity byly veřejné peníze a stopy vedou až k zastupitelům Říma.

Za této situace se voliči odvracejí od tradičních stran a až třicetiprocentní podporu před volbami, které se uskuteční začátkem června, má právě Virginia Raggiová. Slibuje zatočit s korupcí a neskutečnou byrokracií, jež ovládá město. Protože Raggiová nemá za sebou žádný skandál, což je na italské politické scéně spíše neobvyklé, má velkou podporu.

Ve druhém kole voleb by se mohla podle průzkumů utkat se zástupkyní strany Bratři Itálie Georgiou Meloniovou (39), kterou podporuje pravicová Liga severu. Ta je momentálně v sedmém měsíci těhotenství.

Na obě ženy v březnu zaútočil expremiér Silvio Berlusconi: starosta Říma „není práce pro matky“ a Meloniové doporučil, ať se „drží kojení“. Tím ale Berlusconi vůbec nepomohl svému kandidátovi.

Raggiová u Římanů zabodovala i tím, že se postavila proti kandidatuře na pořádání letní olympiády v roce 2024. Město má totiž dluhy ve výši 12 miliard eur a řeší jiné problémy než sportovní hry. Tím rozzuřila premiéra Renziho, jenž pořádání olympiády podporuje.