Ahmet Davutoğlu a Recep Tayyip Erdoğan.

Ahmet Davutoğlu a Recep Tayyip Erdoğan. Zdroj: AKP

Ahmet Davutoğlu
Summit EU-Turecko
Recep Tayyip Erdoğan.
Angela Merkelová jednala v Ankaře.
4
Fotogalerie

Davutoğlu skončí jako premiér Turecka. Neshody se "sultánem" Erdoğanem?

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu Erdoğanemkončí ve své funkci. Politik dnes oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) při volbě, která se bude konat na mimořádném sjezdu strany 22. května. S příchodem jeho nástupce přijde tak 57letý politik podle místních pravidel i o křeslo předsedy vlády.

Vývoj na turecké politické scéně představuje velké překvapení zejména v Evropské unii, pro kterou byl Davutoğlu v posledních měsících hlavním vyjednávacím partnerem v rámci řešení migrační krize. Podle tureckých médií stojí za Davutoğluovým pádem jeho neshody s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, kterému jsou vyčítány autoritářské sklony.

Davutoğlu řekl, že za stávající situace nebude usilovat o setrvání v čele AKP. Dodal, že strana nadále bude mít pevnou vládu, a ubezpečil, že on sám zůstane Erdoğanovi loajální. Podle televize France 24 se ani nečekala roztržka uvnitř AKP, protože si její členové jsou vědomi toho, že by šlo o politickou sebevraždu v době, kdy země čelí vážným bezpečnostním hrozbám.

Datum mimořádného sjezdu dnes podle televize CNN Türk a NTV domluvilo vedení AKP. Tři čtvrtiny jeho členů jsou podle deníku Le Monde věrnými příznivci Erdoğana. Prezident se s Davutoğluem sešel ve středu večer, což odstartovalo spekulace o možném Davutoğluově odchodu.

Le Monde uvádí, že spory mezi oběma politiky vypukly kolem migrační dohody Ankary s Evropskou unií. Davutoğlu s Erdoğanem ani neprobíral základní body svého vyjednávání s Bruselem, ať již šlo o požadavek na bezvízový styk či na zpětné přijímání blízkovýchodních uprchlíků, kteří se z Turecka dostali do Řecka.

Spekuluje se, že Erdoğan a jeho okolí se začali obávat rostoucí popularity premiéra, který byl mimo jiné proti pronásledování novinářů kritizujících vládu a hlavně prezidenta. Zrušení vízové povinnosti je toužebným přáním mnoha tureckých obyvatel. Podle tureckého deníku Cumhuriyet roste Davutoğluovi podpora také v turecké armádě, v tajných službách a v diplomatickém sboru.

Naopak Erdoğanovu pozici oslabují překážky při prosazování změny ústavy, která byl posílila jeho pravomoci. V tomto ohledu podle všeho vyčítal Davutoğluovi vlažnost, s jakou premiér na ústavních změnách pracoval. Davutoğlu dnes řekl, že přijal potřebné kroky, a vyjádřil naději, že ústavní změny budou brzy realizovány.

Hrozící komplikace ve vztazích s EU kvůli Davutoğluově odchodu naznačil již ve středu na internetu bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt, podle něhož důvěryhodnost turecké cesty do EU stojí a padá s nynějším tureckým premiérem.