Mussoliniho hrobka.

Mussoliniho hrobka. Zdroj: Sailko (CC BY 3.0)

Benito Mussolini.
Mussoliniho hrobka.
Rodný dům Mussoliniho.
Mussolini a Hitler
4
Fotogalerie

Poutní místo italských fašistů probouzí démony – chce otevřít Mussoliniho muzeum

V italském městečku Predappio potkáte často návštěvníky, kteří zvedají ruce ve fašistickém pozdravu. Je to sice proti zákonům, ale zde je to zvykem daleko více než kdekoli jinde a nikdo to netrestá. Narodil se tady totiž italský fašistický diktátor Benito Mussolini, který vládl zemi v letech 1922 až 1943. Má zde i mauzoleum, které se má brzy změnit. Bude z něj muzeum fašismu.

Mussoliniho mauzoleum je třípodlažní budova ve středu Predappia. Starosta Giorgio Frassinetti se už dlouho snaží, aby se nějak upravila. „Nepřichází v úvahu, že by to jakkoli adorovalo duceho,“ odmítá výtky, že přestavba budovy přitáhne do města ještě více neofašistů, kteří se zde scházejí několikrát za rok již teď.

V budově by měl vzniknout „archiv a výzkumný ústav“, který by se věnoval tématu italského fašismu.

V současnosti mají z odkazu Mussoliniho největší prospěch místní obchodníci, kteří se nerozpakují vyrábět a prodávat cokoli, co duceho připomíná. Co by bylo jinde nechutné a dokonce ilegální, je zde normální.

„Úpravou muzea bychom se zbavili nálepky fašistického města. Ukázali bychom, že na dějiny se můžeme podívat neutrálně a s nadhledem. Skutečným nepřítelem je v tomto případě neznalost,“ tvrdí podle webu The Local starosta Frassinetti.

Podobný názor mají i historici a také vláda. Ta oznámila, že dá z veřejných peněz šest milionů eur na renovaci budovy a v roce 2019 se plánuje její znovuotevření. O něčem takovém už se hovoří léta, ale přinejmenším hospodářská krize plány zdržela.

Oponenti ale říkají, že pak bude do poutního místa italských fašistů jezdit ještě více radikálů.