Pivo

Pivo Zdroj: Tereza Stonišová

Pivo
S pomocí pivovaru Lobkowicz ho zakládá Číňan Steven Čang.
Mapa piva
Pivo
4
Fotogalerie

Další vládní návštěva Číny: Jurečka poletí se zástupci pivovarů, ti doufají ve větší export

Začátkem příštího týdne poletí ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka do Číny. A nepojede sám. Poveze s sebou několik zástupců českých pivovarů, kteří doufají, že se jim během cesty povede vyjednat zvýšení exportu do této oblasti.

Mise by se měla vrátit v sobotu, uvedla dnes ČTK. Podle mluvčí Pivovarů Lobkowicz Lucie Tučkové by měl ředitel firmy Zdeněk Radil v Číně rozpracovat memorandum o strategické spolupráci mezi pivovary a společností Ershang Group. "Díky této spolupráci by se nám mohla otevřít cesta do čínských maloobchodních i velkoobchodních řetězců. Dalším možným směrem rozvoje je licenční výroba piva přímo v Číně, případně také vybudování sítě pivovarů," sdělila mluvčí. Čínská firma by měla koupit deset procent akcií většinového vlastníka Pivovarů Lobkowicz, firmy Lapasan. Jejím majoritním vlastníkem je čínská CEFC.

Do Číny pojede s Jurečkou i zástupce Babišova Agrofertu (ne, to taky není střet zájmů). Do Číny v posledních několika letech vyváží trvanlivé mléko Mlékárna Tatra Hlinsko. Objemy vývozu nejsou nijak velké, ale postupně rostou," řekl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Podle něj bude její zástupce během návštěvy zjišťovat exportní možnosti pro všechny potravinářské firmy z koncernu.