Hillary Clintonová zvítězila ve státě New York

Hillary Clintonová zvítězila ve státě New York Zdroj: ČTK

Donald Trump zvítězil ve státě New York
Hillary Clintonová zvítězila ve státě New York
Donald Trump s manželkou Melanií
3
Fotogalerie

Primárky v New Yorku vyhráli snadno Clintonová a Trump

Úterní primární volby ve státě New York jasně vyhráli favorizovaní kandidáti Hillary Clintonová za demokraty a Donald Trump za republikány. Vítězstvím v New Yorku udělali oba významný krok k získání nominací svých stran do listopadových prezidentských voleb po sérii porážek v řadě menších států.

Clintonová z více než tří čtvrtin odevzdaných hlasů získala 58 procent, pro Sanderse hlasovalo 42 procent demokratických voličů. "Vítězství je na dosah," prohlásila Clintonová o vyhlídkách na svou nominaci na shromáždění svých stoupenců.

Exministryně zahraničí, která stát New York dvakrát zastupovala v Senátu amerického Kongresu, se opírala o tradiční podporu své strany v největším americkém městě a o přízeň newyorské černošské komunity. Problémem pro Clintonovou je americká mládež, která bývalé první dámě nevěří a naděje vkládá do "demokratického socialisty" Bernieho Sanderse.

 

Poslední průzkumy mínění ukazovaly, že rodák z Brooklynu Sanders se Clintonové v New Yorku nebezpečně blíží. Podle médií by porážka Clintonové v New Yorku byla pro političku katastrofou. Sanders po newyorských primárkách řekl, že "bude bojovat až do konce".

Clintonová získala před volbami v New Yorku podporu 1758 delegátů, včetně takzvaných superdelegátů, Sanders jich měl 1076. Demokraté budou ve státě New York rozdělovat na poměrném základě 247 delegátů. Jejich kandidát musí získat celkem 2383 delegátů, aby dostal nominaci.

 

Trump získává v New Yorku po sečtení více než poloviny odevzdaných hlasů asi 60 procent. Druhý je John Kasich s 25 procenty, zatímco hlavní Trumpův soupeř Ted Cruz má k dobru jen asi 15 procent.

Pokud by Trump získal ve státě nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, mohl by dostat všech 95 tamních republikánských delegátů k dosud získaným 756 delegátům. Ani to ale nemusí realitnímu magnátovi stačit, aby do červencové republikánské konference získal 1237 delegátů potřebných k automatické nominaci do prezidentských voleb. Cruz má zatím slib podpory od 559 delegátů, Kasich jich má 144.

Trump po volbách v New Yorku řekl, že pro Cruze už je matematicky nemožné získat republikánskou nominaci ziskem většiny delegátů. "Už to v podstatě žádný souboj není," prohlásil Trump na vítězném shromáždění ve svém mrakodrapu Trump Tower na Manhattanu.

V případě, že nikdo z republikánských kandidátů nedosáhne většiny, jsou počty delegátů směrodatné jen pro první kolo sjezdových voleb; v dalších kolech mohou postupně delegáti hlasovat pro kohokoli jiného. Většina republikánských vůdců a aktivistů Trumpa jako kandidáta nechce a sázejí na to, že na konferenci se bude poprvé po zhruba 40 letech o prezidentském kandidátovi hlasovat.