Pokuta

Pokuta Zdroj: Profimedia

Absurdita ve Španělsku: První novinář dostal pokutu za to, že zveřejnil fotky policistů

Španělsko začalo v praxi uplatňovat kontroverzní zákon, podle kterého ani média nesmí zveřejňovat fotografie policistů bez povolení bezpečnostních složek. Baskický fotograf Axier Lopez dostal pokutu 601 euro za fotky zveřejněné na svém Twitteru.

Lopez fotil zásah policistů proti baskickému aktivistovi, který se odmítl dostavit k soudu. 3. března dal své snímky na Twitter. Na fotografiích dokonce nejsou vidět ani tváře zasahujících policistů, přesto byl novinář potrestán. Umožňuje to zákon, který byl přijat v červenci minulého roku.

Média se proti tomu bouří, protože v některých případech jim to zcela znemožňuje práci. Podle španělského ministerstva vnitra by mohlo být ale zveřejňování fotografií pro policisty bezpečnostním rizikem, proto je vyžadováno pro podobnou publikaci snímků úřední povolení. Informoval o tom web thelocal.es.

 

Jak by se ale řešily tyto případy například u aktuálních událostí, kdy je potřeba fotky publikovat ihned, není moc jasné. Zákon se proto obchází. Ale ne všem se to toleruje. Větší tolerance panuje u zasahujících policistů v uniformě, než u těch v civilu, což byl i případ Lopeze.

Podle odborníků by se v případě aktivistů, kteří prosazují nezávislost Baskicka, mohlo také jednat i o nebezpečí případné odvety nacionalistů vůči zasahujícím policistům. Proto byly úřady údajně přísnější.

Časopis Argia, který Axiera Lopeze zaměstnává, ale v pátek rozhodl, že pokuta se platit nebude, protože to odporuje jiným zákonům o „svobodě tisku“.

Několik jiných lidí již bylo v souvislosti s kontroverzním zákonem vyšetřováno. Například jeden muž, který vyfotil policisty a napsal na Facebook, že je to „banda lenochů“. A také žena, která zveřejnila fotku policejního auta zaparkovaného na zakázaném místě.