Kim Čong-Cameron na plakátech příznivců Brexitu

Kim Čong-Cameron na plakátech příznivců Brexitu Zdroj: leave.eu

Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
3
Fotogalerie

Kim Čong-Cameron. Proč odpůrci EU obvinili britského premiéra ze severokorejských manýrů?

Zastánci vystoupení Velké Británie z Evropské unie se rozzlobeně pustili do kabinetu i premiéra Davida Camerona. Obviňují ho ze severokorejských manýrů. Vláda se totiž rozhodla 22 milionům domácností za státní peníze doručit vysvětlovací brožuru, aby stát v Unii zůstal.

Celá akce bude stát 9 milionů liber a další 2 miliony dá vláda za podobnou kampaň na sociálních sítích. Jenže odpůrci EU tvrdí, že to je vyhazování veřejných peněz a navíc u něho kabinet „nedemokraticky“ a „nespravedlivě“ pomíjí skoro polovinu obyvatel, kteří Evropskou unii nepodporují. Propagační brožura má 14 stran a začne se distribuovat příští týden.

Populární londýnský starosta Boris Johnson, který podporuje vystoupení z EU, reklamní kampaň označil za „neobjektivní a hysterickou“ a považuje ji za „naprosté plýtvání penězi“. Nigel Farage ze Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) pak tvrdí, že brožura je „plná lží“. David Cameron se proto na novém plakátu odpůrců EU objevil jako severokorejský diktátor Kim Čong-un. 

Referendum o setrvání či vystoupení Británie z EU se uskuteční 23. června. Zatím podle průzkumů mají mírně navrch zastánci setrvání v Unii, které podporují zejména mladší lidé, ale očekává se, že mnoho z nich se k referendu nedostaví.

K debatě se vyslovil i frontman skupiny Rolling Stones Mick Jagger. V televizi Sky News řekl, že z krátkodobého hlediska může být odchod z EU škodlivý, ale z dlouhodobého naopak prospěšný. Také dodal, že premiér Cameron možná bude svého rozhodnutí vyhlásit referendum ještě litovat.