Odletová hala bruselského letiště po výbuchu

Odletová hala bruselského letiště po výbuchu Zdroj: ČTK

Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Brusel v pohotovosti: Vyhlásil nejvyšší stupeň hrozby teroristického útoku
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Bruselské letiště bude částečně znovuotevřeno v neděli

Provoz na bruselském letišti Zaventem, které je uzavřeno pro osobní lety od teroristických atentátů 22. března, bude částečně obnoven v neděli. Z Bruselu odletí v neděli odpoledne tři linky do Řecka, Portugalska a Itálie a odbavovat se bude za nových bezpečnostních opatření, upřesnil na tiskové konferenci ředitel společnosti Brussels Airport Arnaud Feist.

Sebevražedné útoky skupinky islamistů, které si na letišti a v bruselském metru vyžádaly celkem smrt více než 30 lidí, vážně poškodily odletovou halu. Tu se podařilo po několika dnech opravit tak, že je možné odbavování částečně obnovit. Byla rychle obnovena nákladní doprava.

Dočasné odbavovací systémy, které se po útocích vybudovaly, by měly být plně operativní v nejbližších dnech. Umožní letišti obnovit 20 procent svého normálního provozu, řekl dnes ředitel Brussels Airport.

Podle dřívějšího prohlášení Feista bude trvat několik měsíců, než bude provoz na letiště obnoven v plném rozsahu. Feist ale doufá, že to bude do začátku letní sezony.

Společnost Brussels Airport několikrát oznámila možný termín částečného obnovení i civilních letů, ale stále ho posouvala. Důvodem byly podle médií stížnosti odborů letištních pracovníků, kteří hrozili stávkou kvůli nedostatečné bezpečnosti.

Feist dnes oznámil, že na návrh policejních odborů byla přijata dodatečná bezpečnostní opatření. Do odbavovací haly budou smět vstoupit jen lidé s letenkami a osobními doklady a jejich zavazadla budou před vstupem kontrolována. Dodal, že letiště nebude dostupné hromadnou městskou dopravou, jen osobními auty a taxíky.

Největší belgické letiště běžně provozuje na 600 letů denně. Od atentátů některé aerolinky používají menší letiště v zemi, například v Lutychu, Charleroi, Antverpách či Ostende. Někteří dopravci vozí pasažéry z Bruselu kyvadlovou autobusovou dopravou na jiná evropská letiště, například do Frankfurtu.