Islámští bojovníci - ilustrační foto

Islámští bojovníci - ilustrační foto Zdroj: flickr

Zlo
Islámský bojovník - ilustrace
Belgie
3
Fotogalerie

Kdo jsou džihádisté v Belgii. V žádné zemi Evropy jich není tolik, k útoku vyzvali již v únoru

Z Belgie pochází kolem 500 nejradikálnějších islamistických bojovníků. Část z nich je pořád v Sýrii, Iráku, ale i v Libyi a Jemenu. Další se vrátili domů z válčících států (někteří dokonce několikrát!), jiným se nepodařilo odjet. Proč ale právě Belgii patří neslavný evropský primát s největším počtem džihádistů, kteří jsou ochotni páchat i teroristické útoky v Evropě?

Abú Šahíd al-Belgiki zveřejnil 2. února video, na kterém tvrdil, že ho natočil v Sýrii. Muž hovořil holandsky a podle přízvuku by měl pocházet z regionu kolem druhého největšího belgického města Antverpy. Na nahrávce verboval další lidi za bojovníky Islámského státu. Kromě jiného na videu označil za prvořadé cíle útoků islamistů i Francii, Rusko, USA a… Belgii. Podobných belgických muslimských radikálů, kteří vedou reálný džihád a jsou ochotni zabíjet, je minimálně několik stovek. Atentáty páchají už od roku 2003.

Odhady belgických tajných služeb, ministerstva vnitra a novinářů už několik let pečlivě analyzuje jeden z nejcitovanějších odborníků na islamismus v zemi, belgický arabista Pieter van Ostaeyen. Výsledky pak publikuje na svém hojně navštěvovaném blogu pietervanostaeyen.wordpress.com. A jsou to mimořádně varovná čísla.

Poslední odhady z konce letošního února hovoří o tom, že džihádistů (i džihádistek) s belgickým pasem bylo v uplynulých letech zaznamenáno mezi 450 až 560. Zhruba 270 jich pořád bojuje v Sýrii, Iráku i dalších zemí. Nejméně sto padesát pak na straně Islámského státu.

Největším problémem ale je, že belgické bezpečnostní složky skutečně identifikovaly jen 222 těchto bojovníků. O ostatních existují toliko neúplné informace.

Kolem 120 belgických džihádistů se pak v posledních letech vrátilo z válčících států domů, někteří dokonce několikrát, aniž je zadržela policie. Podle nepotvrzených zpráv při tom někteří využili migrační vlnu proudící Evropou.

Například muž jménem Soufiane Alilou putoval mezi Belgií a Sýrií pětkrát, až pak byl zadržen. Mezitím verboval nové bojovníky. Necelých šedesát džihádistů bylo zadrženo (a pak většinou bez jakéhokoli postihu propuštěno) ještě na území Belgie před jejich odjezdem na Blízký východ. Přes 80 Belgičanů mezitím v Sýrii a Iráku zahynulo v bojích.

Mezi belgickými džihádisty je necelých 10 procent žen, asi třicet osob byli lidé, kteří k islámu konvertovali. Průměrný věk těchto radikálů je 26 let a vůbec nejmladším známým belgických bojovníkem džihádu je Younes Abaaoud, kterému bylo v roce 2014, kdy odjel se starším bratrem do Sýrie, pouhých 13 let.

V souvislosti s belgickými islamisty se nejvíce, zejména kvůli listopadovým atentátům v Paříži, hovoří o bruselské čtvrti Molenbeek. Z té ale pochází podle dostupných údajů jen zhruba desetina ze všech belgických džihádistů. Z celkového počtu je jich čtyřicet procent z Bruselu a dvacet procent z  Antverp.

Celkem žije v Belgii, která má 11,2 milionu obyvatel, necelých 700 tisíc muslimů (některé údaje hovoří ale o jednom milionu). Nejvíce jich má marocký původ, těch je zhruba třetina. Druhou nejpočetnější muslimskou skupinou jsou Turci.

Nejvíce radikálních islamistů lze v Belgii zaznamenat u lidí, kteří mají původ z Maroka, Alžírska či Tuniska. Podle tajných služeb je muslimských extrémistů v zemi celkem několik desítek tisíc. Naopak muslimové z Turecka zde nejsou takovým bezpečnostním rizikem.