Odletová hala bruselského letiště po výbuchu

Odletová hala bruselského letiště po výbuchu Zdroj: ČTK

Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
Na bruselském letišti explodovaly dvě nálože
5
Fotogalerie

Na bruselském letišti explodovala nálož. Na místě je přes 10 mrtvých

Odletovou halou bruselského letiště Zaventem dnes ráno otřásly dvě exploze. Podle neoficiálních zdrojů vybuchly nálože a zahynulo několik lidí, úřady ale zatím neoznámily, že jde o terorismus.

Podle informací na twitteru vybuchly nálože u přepážky společnosti American Airlines. Televizní stanice NBC News s odvoláním na belgickou policii informovala bez upřesnění o několika mrtvých a zraněných. Na twitteru se objevily zprávy o nejméně deseti mrtvých a 25 zraněných, úřady zatím oficiální bilanci nezveřejnily. Letiště bylo uzavřeno a evakuováno; zastaveno bylo i vlakové spojení k letištním terminálům.

"Byl jsem v bezcelní zóně na letišti a slyšel jsem dvě velmi, velmi hlasité exploze," citovala televize SkyNews svědka události Alexe Rossiho. "Cítil jsem chvění budovy. Byl tam také prach a kouř."

Výbuchy otřásly letištěm krátce po 08:00 SEČ. Ze zveřejněných fotografií je patrný kouř nad terminálem. Z videí je vidět, že v místě propukla panika, dav lidí z letiště utekl po příjezdové silnici.

Krátce poté vybuchla bomba i v bruselském metru, ve stanici Maalbeek. V blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na belgickou veřejnoprávní stanici RTBF. Celé metro bylo uzavřeno. 

V souvislosti s výbuchy v Bruselu platí zvýšená bezpečnostní opatření i na všech mezinárodních letištích v Česku. Další opatření zatím policie nepřijala. V současné době nejsou informace, že by hrozilo nebezpečí i v Česku, řekl dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Vedle Prahy jsou v tuzemsku mezinárodní letiště také v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.