Twitter

Twitter Zdroj: Profimedia.cz

Selfie Ellen DeGeneres na Oscarech 2014
Twitterový účet papeže Františka
Účet na Twitteru mají i čeští politici (bohužel často ne příliš dobře zabezpečený)
3
Fotogalerie

Twitter slaví deset let. Radost střídají rozpaky

„Právě jsem si zřídil Twitter,“ tuhle zprávu vypustil 21. března 2006 do světa Jack Dorsey, spoluzakladatel sociální sítě, která se záhy stala silným konkurentem dominantního Facebooku. Za deset let fungování se Twitter dopracoval k tomu, že systém „mikroblogů“ s maximálním počtem 140 znaků využívá měsíčně ke komunikaci 320 milionů uživatelů a obrat společnosti je 2,2 miliardy dolarů (za rok 2015). Přesto při prvních kulatinách není důvod k radosti úplně stoprocentní. Proč?

Předně proto, že napříč impozantnímu obratu, rekrutujícímu se především z reklamy, se Twitteru stále ještě nepodařilo dostat do zisku – společnost je ráda, že v roce 2015 stáhla ztrátu na 521 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun). Tato skutečnost se odráží i na chování investorů, kteří k Twitteru začínají být skeptičtí. Na burzu sociální síť vstoupila v roce 2013. Původní hodnota jedné akcie byla v přepočtu 624 korun a rychle vzrostla na více než dvojnásobek (1656 korun). Bohužel pro Twitter tam ale nezůstala. Dnes se pohybuje mezi pouhými 336 a 408 korunami.

Popularita až za hrob

Nicméně nepochybně existují údaje, kterými se Twitter chlubit může. Už jenom skutečnost, že mezi zmiňovanými stamilióny uživatelů nechybí známé i důležité osobnosti z celého světa. Neoficiální Miss sympatie sítě je Katy Perryová s 84 milióny odběratelů. Druhým nejpopulárnějším uživatelem je kanadský zpěvák Justin Bieber se 77 miliony fanoušků, následovaný kolegyní Tayllor Swiftovou (72 milionů obdivovatelů), kterému na paty šlape americký prezident Barack Obama (71 milionů). Kuriozitou je profil bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze – navzdory tomu, že někdejší guru je už tři roky po smrti, má stále 4,2 milionů fanoušků.   

Nejpřejímanějším tweetem historie byla fotka herečky Ellen De Generesové z předávání Oscarů v roce 2014. „Selfíčko“, na kterém se kromě ní až překvapivě spontánně zubily hvězdy jako Angelina Jolie, Brad Pitt nebo Meryl Streepová, mělo potřebu retweetnout 3 340 645 lidí.

 

Nicméně vlažné tempo, jakým poslední dobou Twitteru přibývají noví uživatelé, je více než na pováženou. Připojí-li se k tomu zmiňovaná nevalná fyzická kondice, vychází z toho jediné – že Twitteru dochází dech.