Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ČTK

Prezident Obama přiletěl na historickou návštěvu Kuby

Havana 20. března (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes přiletěl na historickou návštěvu Kuby. Jde o první cestu prezidenta Spojených států na blízký karibský ostrov po 88 letech. Všeobecně se má za to, že návštěva otevírá novou kapitolu vztahů USA s komunistickou vládou ostrova po desetiletích nepřátelství mezi bývalými soupeři z dob studené války.

Obamu doprovázeného manželkou Michelle na letišti v mírném dešti přivítal kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez. S kubánským vůdcem Raúlem Castrem se má americký prezident setkat až v pondělí. Dnes má na programu návštěvu staré Havany a setkání s kardinálem Jaimem Ortegou.

Obama přistál na mezinárodním letišti Josého Martího v Havaně na palubě prezidentského letadla Air Force One. Přítomnost letounu s nápisem "Spojené státy americké" by byl ještě před nedávnem na tomto místě nepředstavitelný, upozornila agentura Reuters.

Obamova cesta se považuje i za příležitost pro posílení amerických investic na komunisty ovládaném ostrově či pro další uvolnění podmínek pro americké turisty. Kubánské vedení očekává, že se Obama vysloví pro zrušení letitého obchodního embarga.

Oba státy předloni oznámily, že obnoví diplomatické styky po více než půl století nepřátelství. Uvolnění umožnilo americkým firmám podnikat na Kubě v řadě odvětví a dovoz některého zboží od kubánských výrobců.

Jen několik hodin před příletem Obamy dnes kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém, která sdružuje manželky politických vězňů.