Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Černé peníze, podvody a manipulace u voleb? Harvard vyhodnotil celý svět a Česko dostalo pochvalu

Máte podezření, že volební kampaň byla financována za použití černých peněz? Nebo že se nevolilo u uren spravedlivě? I na tyto otázky hledali odpověď po celém světě experti ze známé univerzity Harvard společně s kolegy z australského Sydney. A výsledek? Nejspravedlivěji se volí v Dánsku, vůbec nejhorší je situace v Etiopii. Česko obsadilo velmi lichotivé 15. místo ze 139 hodnocených zemí. 

Česká republika je prakticky ve všech parametrech hodnocena pozitivně. Za námi jsou i takové státy jako Japonsko, Velká Británie či USA. Jak ale upozorňuje výsledná zpráva, největší podezření a největší problémy jsou všude na světě s financováním volebních kampaní. Strany i jednotlivci často používají peníze, jejichž původ nechtějí prokazovat a existuje proto důvodné podezření, že ne všechny peníze pocházejí z legálních zdrojů.

Celkem bylo hodnoceno 180 různých voleb v období mezi červencem 2012 až prosincem 2015. Nakonec se do seznamu dostalo 139 zemí. „Kvalita“ voleb byla hodnocena podle 49 ukazatelů.

„Je to vůbec první tak velká a na spolehlivé údaje spoléhající studie globálního rozsahu, která hodnotí volby ve světě,“ tvrdí profesorka Pippa Norrisová z Harvardu.

Když se podíváte na výsledky, tak velkým varováním je, že v podstatě podvodné volby mají také v Sýrii. Tam se přitom snaží diktátor Asad za asistence světových velmocí uspořádat další volby, které by měly legitimizovat neutěšený stav v zemi. Výsledkem tedy může být pokračování zločinného režimu.

15 zemí, ve kterých existují „nejkvalitnější“ volby (podle vyhodnocených dat): Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Kostarika, Německo, Estonsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Island, Litva, Rakousko, Jižní Korea, Slovinsko, Česká republika.

Naopak nejhorší jsou Sýrie, Džibutsko, Burundi, Rovníková Guinea a Etiopie.