Letecké neštestí v ruském Rostově

Letecké neštestí v ruském Rostově Zdroj: ČTK

V Rusku havarovalo dubajské letadlo s 62 lidmi na palubě

Při leteckém neštěstí na jihu Ruska zahynulo dnes časně ráno 62 lidí. Informovala o tom agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruské úřady. Boeing 737-800 letící z Dubaje se zřítil za špatné viditelnosti při přistávání na letišti v Rostově na Donu a začal hořet. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby byla příbuzným obětí poskytnuta veškerá pomoc a podpora. Kvůli podmínkám v oblasti rostovského letiště byly odkloněny tři mezinárodní spoje, mezi nimi i letadlo ČSA z Prahy.

"Podle prvních informací bylo na palubě 55 cestujících a sedm členů posádky. Všichni zemřeli," uvedl vyšetřovací výbor. Úřady zahájily vyšetřování; mezi možnými příčinami neštěstí se kromě nepříznivého počasí mimo jiné zvažuje i chyba pilota. Letiště bylo přechodně uzavřeno.

Většinu pasažérů tvořili Rusové žijící v regionu, sdělil rostovský gubernátor. Na seznamu cestujících ale bylo i několik cizinců a také posádka byla mezinárodní.

Ruský televizní kanál RT na svém webu RT News upřesnil, že kapitán letadla pocházel z Kypru a mezi členy posádky byli občané Kolumbie, Kyrgyzstánu, Ruska, Španělska a Seychel.

Údaje o počtu cizinců na palubě se různí. Diplomat z ruského generálního konzulátu v Dubaji řekl agentuře Interfax, že dostal od letecké společnosti FlyDubai seznam cestujících na palubě havarovaného stroje, podle něhož bylo mezi převážně ruskými pasažéry pět cizích občanů: tři Ukrajinci, jeden občan Uzbekistánu a jeden z Indie.

Agentura DPA rovněž s odvoláním na údaje společnosti FlyDubai uvedla, že oběťmi havárie se stalo 33 žen, 18 mužů a čtyři děti. Většinou to byli ruští turisté, kteří se vraceli domů. Kromě toho prý bylo na palubě osm Ukrajinců, dva Indové a jeden Uzbek.

V době havárie letadla společnosti FlyDubai měly v Rostově přistát tři další stroje, byly ale odkloněny nebo se musely vrátit na výchozí letiště. Let ruské společnosti Aeroflot SU1166 z Moskvy a české společnosti ČSA OK914 z Prahy byly odkloněny do Krasnodaru, vzdáleného asi 250 kilometrů od Rostova. Letadlo společnosti Turkish Airlines z Istanbulu se muselo vrátit na výchozí letiště.

Mluvčí ČSA Daniel Šabík ČTK sdělil, že letadlo přistálo v Krasnodaru z toho důvodu, že letiště v Rostově už bylo uzavřené kvůli nehodě. Cestující pak byli přepraveni z Krasnodaru do Rostova autobusy. Z Krasnodaru do Prahy se letadlo v 08:30 vrátilo prázdné. "Cestující ze zpátečního letu byli překnihováni na nejbližší možný let," dodal Šabík.

Havarovaný stroj na lince z Dubaje ve Spojených arabských emirátech patřil nízkonákladové společnosti FlyDubai. Zřítil se asi 50 až 100 metrů nalevo od přistávací dráhy v Rostově na Donu, když se podruhé pokoušel o přistání. V tu dobu v Rostově údajně panovalo bouřlivé počasí s deštěm a silným větrem, které snižovalo viditelnost.

K nehodě došlo zhruba v 1:50 SEČ. Letadlo se po dopadu na zem roztříštilo na kusy, které jsou rozptýleny do vzdálenosti 1,5 kilometru. Následně se vznítilo.

Po rozednění začaly trosky vraku prohledávat týmy asi 700 záchranářů. Nalezeny byly už obě černé skříňky z letadla, uvedl Interfax.