Paulo Coelho v pražském kostele Panny Marie Vítězné

Paulo Coelho v pražském kostele Panny Marie Vítězné Zdroj: ČTK/Klíčník Richard

Paulo Coelho
V Praze se Paulo Coelho přišel poklonit sošce Jezulátka
Paula Coelho proslavil hlavně jeho román Alchymista
3
Fotogalerie

Coelho přijel do Prahy oslavit milion prodaných knih, navštívil Jezulátko

Do Prahy dnes přiletěl na soukromou návštěvu brazilský spisovatel Paulo Coelho, jeden z nejprodávanějších autorů světa. Oslaví tu milion prodaných výtisků svých knih v češtině, z nichž 200.000 připadá na několik vydání jeho nejslavnější knihy Alchymista. Ihned po příletu navštívil kostel Panny Marie Vítězné, kde se poklonil pražskému Jezulátku. Jeho další program není známý, v Praze chce oslavit zejména svátek sv. Josefa, který si každoročně připomíná na jiném místě světa.

Světoznámá soška Jezulátka má ve svém šatníku také červené šatičky vyšívané zlatou nitkou, které mu jako projev díků dnes slavný autor věnoval v roce 2005. Právě Jezulátko, jehož kult je v jihoamerických zemích velmi silný, prý Coelhovi splnilo jeho velký sen stát se slavným spisovatelem. Jezulátko v nevelkém kostele v Karmelitské ulici na Malé Straně navštívil Coelho v roce 1982. Vyprosil si u něj, že bude slavným spisovatelem - splnilo se mu to v roce 1988, kdy napsal Alchymistu, který se stal největším brazilským bestsellerem a jedním z největších světových.

Coelho se v roce 1982 začal vracet ke katolicismu, po období, během něhož se zřekl víry a přiklonil se k démonickým sektám. Se svou ženou Christinou tehdy podnikl dlouhou cestu Evropou a při té příležitosti navštívili i Československo. Když procházeli šedivou Karmelitskou ulicí, vešli do kostela, aby učinili slib před Jezulátkem. Přítomnost Brazilců tam tehdy nevzbudila žádnou pozornost, protože brazilští katolíci malou sošku Ježíška uctívají odnepaměti. "Stejně jako miliony jeho krajanů měl i Paulo prosbu. Poklekl před malým postranním oltářem, za kterým je soška Jezulátka vystavena, pomodlil se a tak tiše, že to neslyšela ani Christina po jeho boku, zašeptal: Chci být spisovatelem, kterého budou číst a uznávat po celém světě," píše se v životopisné knize Mág od Fernanda Moraise, kterou vydalo nakladatelství Argo.

Věděl, že je to velká prosba a že bude muset nabídnout stejně velkorysou odměnu. Zatímco se modlil, všiml si poničeného oblečku, který mělo Jezulátko na sobě. Pak Paulo slíbil, že až stane spisovatelem, kterého budou číst a uznávat lidé na celém světě, vrátí se do Prahy a přiveze Jezulátku plášť vyšívaný zlatou nití. Červené šatičky pak přivezl v roce 2005.

Do Prahy se nyní vrací poněkolikáté, aby na Pražském hradě soukromě oslavil svátek sv. Josefa. Před několika dny zveřejnil výzvu, která se týkala malíře, s nímž se potkal také při své první návštěvě Prahy. Ve Zlaté uličce si od něj koupil obrázek a nyní ho chce pozvat na svou oslavu. Někdejší pouliční malíř se ale musí prokázat dvěma věcmi, které mu tehdy Coelho dal.

Brazilský spisovatel je jedním z pěti nejprodávanějších autorů na světě, prodal přes 100 milionů knih. Román Alchymista byl přeložen do tří desítek jazyků a vyšel ve více než desetimilionovém nákladu. Románový příběh pojednává o cestě mladého španělského pastýře za zakopaným pokladem, během níž potká moudrého alchymistu, který ho učí, jak dojít duchovního poučení. Román je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznání posvátnosti světa.