Smrtící injekce - ilustrační foto

Smrtící injekce - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Zbraň - ilustrační foto
Trest smrti - ilustrační foto
Elektrické křeslo - ilustrační foto
3
Fotogalerie

V USA poprav ubývá, Čína stále vede: za loňský rok zabila přinejmenším tisíc odsouzených

Zatímco ve Spojených státech se popraví každým rokem míň a míň lidí, tak v Číně, Íránu a Saúdské Arábii se jejich počet buď nemění, nebo podle údajů OSN dokonce roste. Z evropských zemí má ve své právním řádu trest smrti pouze Bělorusko. Čína, jejíž prezident přijede brzy na návštěvu Česka, loni popravila nejméně 1000 lidí.

Odhad popravených v Číně se ale zásadně liší, protože říše středu neposkytuje v tomto případě hodnověrné údaje. I když některé případy, zejména pokud jde o rozsáhlou korupci či nejzávažnější trestné činy, úřady v nejlidnatější zemi světa naopak zveřejňují velmi rády. Minimální odhad loni popravených lidí v Číně je 1000, některé humanitární organizace jako Amnesty International ale operují s číslem kolem dvou tisíc i více.

Počet popravených stoupá i v Íránu, kde jich podle zprávy Rady pro lidská práva OSN bylo loni nejméně 966. A to je více než v roce 2014. Problémem podle kritiků hrdelních trestů je, že v posledních dvou letech byl vykonán trest smrti i nad 16 mladistvými. Nejčastějším důvodem poprav v Íránu je pašování drog.

V Saúdské Arábii, kde loni popravili 158 lidí, dostávají trest smrti kromě zločinců také političtí odpůrci režimu či příslušníci šíitské menšiny.

Z evropských zemí je trest smrti uplatňován pouze v Bělorusku, z vyspělých zemí ho má také Japonsko.

Největší diskuse se v minulosti vedly kolem trestu smrti v USA, jenže tam je poprav vykonáváno stále méně a dá se říci, že tam pomalu mizí. Loni byl proveden nejvyšší trest pouze v šesti státech a celkem bylo popraveno 28 lidí. Nejvíce v Texasu – 13 osob, pak v Missouri (6), v Georgii (5), dva na Floridě a po jednom v Oklahomě a Virginii. V cele smrti pak čeká ještě téměř 3000 dalších lidí, ale většina z nich již nejspíš popravena nebude.