Britská vlajka a vlajka EU vlají pohromadě, ilustrační foto.

Britská vlajka a vlajka EU vlají pohromadě, ilustrační foto. Zdroj: Dave Kellam, CC BY-SA 2.0

Většina Evropanů je dle průzkumu proti Brexitu

Evropany by nepotěšilo, kdyby Británie opustila Evropskou unii. Vyplynulo to podle agentury AFP z průzkumu Edinburské univerzity v šesti státech EU. Anketa mimo jiné ukázala, že Francouzi by si rovněž přáli, aby se v jejich zemi konalo stejně jako v Británii referendum o setrvání v unii.

Průzkum se uskutečnil v lednu a únoru v Německu, Francii, Polsku, Švédsku, Irsku a Španělsku. Zúčastnilo se ho 8002 respondentů, z nichž většina se vyslovila pro to, aby Británie v unii zůstala.

Největšími zastánci Británie v EU byli Španělé (81 procent pro), dále Poláci (80 procent), Irové (79 procent) a Němci (73 procent). O něco vlažnější byli Francouzi (56 procent). Dvacet procent Francouzů má podle sondáže navíc negativní názor na roli Británie v EU.

"Ve Francii a Německu si asi jedna pětina respondentů myslela, že členství Spojeného království je pro Evropskou unii špatné, což je nejvyšší procento ze všech zemí," uvádí se ve zprávě o průzkumu. Irové (68 procent), Poláci (66 procent) a Švédové (65 procent) členství Británie naopak vnímají pozitivně.

Padesát tři procent Francouzů si také přeje, aby se v jejich zemi uskutečnilo referendum o setrvání v EU, jaké bude v červnu v Británii.