Julia Klöcknerová

Julia Klöcknerová Zdroj: Facebook CDU

Václav Klaus pomáhá AfD
Julia Klöcknerová: uprchlíky zredukovat!
Nová blondýna na vrcholu CDU? Mamča Merkelová zřejmě dumá, jestli je to rivalka, nebo následnice.
Malu Dreyerová, dosavadní premiérka Porýní-Falce.
4
Fotogalerie

Vyroste ve falckých volbách nástupnice Merkelové? Uprchlíci rozhodnou

O premiérské křeslo Porýní-Falce se v neděli uchází místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová (43). Pokud by Angela Merkelová měla padnout, jako o nástupci se mluví právě o „korunní princezně“ Klöcknerové. Dámský duel se socialistickou premiérkou spolkové země ukáže její potenciál.

Křesťanským demokratům pořád tak nějak dominuje kancléřka Merkelová – nenásilně, rozvážně, a i když narůstá kritika vůči jejím rozhodnutím kolem migrace, pořád si v partaji nikdo významný netroufá ji vyloženě odmítnout či vyzvat na souboj. Chvíli se jevilo, že to učinila jedna z pěti místopředsedů, Klöcknerová.

To když spolu s dalším adeptem na zemského premiéra, Guidem Wolfem z Bádenska-Württemberska, vyzvala vládu, ať se inspiruje v Rakousku a omezí počty přijímaných uprchlíků. „Je to otázka zdravého selského rozumu: Dokážeme příchod běženců dostat pod kontrolu, jen když budeme mít regulační systém. Ten nám zatím chybí, proto jsou třeba denní kontingenty,“ uvedli koncem února. Už v lednu navrhovala vytvoření uprchlických center na hranici s Rakouskem. A tu by ráda nechala pořádně hlídat. CDU jako taková její nápady nevítá, ale voličský mainstream na to slyší, a naopak je stále skeptičtější vůči kancléřčiným slibům a ujišťování, že Německo migrační nápor zvládne.

Klöcknerová podle všeho cítí, že musí přitvrzovat, právě i kvůli klesající popularitě kancléřčiny politiky. Zatímco před měsícem měla na obhajující porýnsko-falckou premiérku Malu Dreyerovou náskok nějakých deseti procentních bodů, aktuálně by pro obě hlasovalo 35 procent občanů spolkové země. I to je pro CDU slušný výhled, protože v Porýní-Falci naposledy vyhrála roku 1987. Spíš než přímí rivalové SPD ale teď za propad křesťanských demokratů může euroskeptická a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Mimochodem, právě do Porýní-Falce teď její kampaň vyrazil podpořit Václav Klaus.

Pro kancléřku jsou trojí volby v neděli dost důležité. Naposledy se do zemských parlamentů volilo v únoru a květnu 2015 (Hamburk, respektive Brémy), tedy ještě před nakynutím migračních problémů v Evropě – výsledky tak budou rovněž signálem, nakolik Němci ještě kancléřce důvěřují.

Právě kvůli tomu je v ambivalentní situaci Klöcknerová. Pokud se jí zadaří a v dalších dvou volbách její strana ztratí (v Bádensku-Württembersku to vypadá na pořádný propad, Sasku-Anhaltsku by mohla zůstat velká koalice CDU–SPD; ale to jsou jen průzkumy), zazářila by jako nová naděje křesťanských demokratů, která by mohla zarazit politiku otevřených dveří.

Zatím Klöcknerová spíše musí odrážet odsudky, že zemskou politiku bere toliko jako odrazový můstek do spolkové úrovně. Však i její rivalka Dreyerová se jí kousavě zeptala, zda v Porýní-Falci vůbec žije. Totiž teď žije, ale do roku 2011 byla v Berlíně coby spolková poslankyně a náměstkyně na ministerstvu zemědělství. Jenže právě taková palba ji dostala do defenzívy – místo aby se věnovala cupování vládnoucích socialistů, musí pózovat s Angelou Merkelovou a přesvědčovat, že je věrnou křesťanskou demokratkou. Po víkendu se ukáže, co a jak myslí upřímně.