Tady na Bali chce budovat luxusní resort.

Tady na Bali chce budovat luxusní resort. Zdroj: Trump Hotels

Lido na Jávě.
Lido na Jávě.
Donald Trump
Pejsci jsou v PR důležití.
Trumpovy hotely
9
Fotogalerie

Luxusní hotely Donalda Trumpa mohou mít problémy v Indonésii. Kvůli výrokům o muslimech

Donald Trump spoluvlastní na Bali luxusní hotel a připravuje výstavbu dalšího hotelu a golfového hřiště na západě Jávy. Jenže v Indonésii se stále častěji ozývají hlasy, které zde chtějí jeho podnikání omezit. To kvůli tomu, že Trump v prosinci řekl, že muslimové by měli mít zakázán vstup do USA. Zdůvodnil to možnými teroristickými útoky.

Vlna odporu proti Trumpovi je v nejlidnatější muslimské zemi poměrně silná i z toho důvodu, že tam je populární Barack Obama, jenž v metropoli Jakartě strávil část dětství.

Trump v reakci na možné teroristické útoky řekl, že by měl být zakázán vstup muslimů do Spojených států: „Odkud nenávist pochází a proč tomu tak je, to budeme muset zjistit. Než se tak stane a než porozumíme tomu problému a nebezpečí, jež představuje, naše země nesmí být obětí hrůzných útoků lidí, kteří věří jen v džihád a již nemají žádnou úctu k lidskému životu,“ uvedl Trump. Jeho volební manažer Corey Lewandowski pak podle agentury AP upřesnil, že zákaz cest muslimů do USA by se týkal každého, tedy nejen žadatelů o přistěhovalecká víza, ale dokonce i turistů.

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Podle agentury Reuters někteří poslanci indonéského parlamentu říkají, že „pokud se Trump stane prezidentem, musí být omezeny jeho podnikatelské aktivity v zemi“. Prezidentovi Jokovi Widodovi pak byla doručena petice s 45 tisíci podpisy, která přímo požaduje zákaz aktivit amerického miliardáře v Indonésii. Widodo na ni nereagoval.

Trumpa kritizují i různé místní muslimské organizace, jež jsou velmi početné. Indonésie má přes 255 miliónů obyvatel a z toho je kolem 200 miliónů muslimů.

Problémem ale je, že USA jsou pro Indonésii druhým největším obchodním partnerem a politická a podnikatelská elita masově posílá své děti do Ameriky studovat. Pokud by se stal Trump prezidentem, tak na možné vzájemné spory by spíše doplatil tento obrovský ostrovní muslimský stát.

Podobné hlasy volají po zákazu na Trumpa v Británii – parlament dokonce v lednu debatoval, zda mu nezakázat vstup, a to za tytéž protimuslimské výroky. A to na základě petice s více než půl miliónem podpisů. Nic kromě diskuse z toho však nevzešlo.