Když slova bolí.

Když slova bolí. Zdroj: Profimedia.cz

Nevesely truchlivy jsou ty vodní kraje.
Nezmar zelený (ilustrační foto).
Jmenuji se Legie.
Když slova bolí.
4
Fotogalerie

Poznejte roztomilé zvířátko, které si roztrhne tlamu pokaždé, když ji chce otevřít

Tak tohle je nezmar zelený (hydra viridissima) – malinkatý sladkovodní živočich s mnoha rameny, který vydrží víc než Freddy Krueger a jehož děsivý chřtán byl donedávna stále ne zcela vysvětlenou záhadou. Nezmarova ústa se totiž prostě objevovala a pak zase beze stopy mizela. Jejich hrůznou pravdu objevili do detailu vědci až teď. Ta pravda by přitom mohla změnit svět – přijde-li někdo na způsob, jak ji aplikovat na lidské hlavy.

O výzkumu, který zahrnuje geneticky modifikované nezmary vybavené světélkujícími molekulami, teď napsal publicista Ed Yong na svůj blog pod hlavičkou National Geographicu. Své čtenáře v něm seznámil se sladkovodní bytůstkou, která pobývá i v tocích České republiky. Podle českých wikipedických stránek můžete o tohohle sympaťáka z řádu nezmarů (řeč je o nezmarovi zeleném, ne o Edu Yongovi) u nás zakopnout například „zjara v čistých tůňkách, které zbudou na lukách po odchodu velké jarní vody“ (je krásné, když je editor Wikipedie i krajinářským básníkem).

Nevesely truchlivy jsou ty vodní kraje.Nevesely truchlivy jsou ty vodní kraje.|Profimedia.cz

Navzdory svému latinskému jménu, které odkazuje na mýtickou řeckou bestii Hydru, je nezmar zelený roztomilý mrňousek; pořád je to ale také masožravec, který se živí ještě menšími vodními bytůstkami, jako jsou buchanky (jsou obávaní predátoři zvící jednoho milimetru) a perloočkami (jejichž profesí je naopak oddaně posloužit jako žrádlo něčemu většímu a hladovějšímu). Nezmar má něco kolem šesti ramen, pokrytých žahavými buňkami. Když nezmara zeleného rozřežete miniaturní motorovou pilou na drobné plátky, z každého plátku vyroste nový nezmar zelený. Jinými slovy, kdyby tohle zvířátko nemělo své 2–3 milimetry, ale 2–3 metry, je po nás. Zvlášť pokud by se to na ovládnutí světa domluvilo se želvuškami.

Ed Yong ve svém blogu teď ale píše o tajemství nezmarova žracího otvoru, který byl vědcům v 70. letech obrovskou záhadou. Tihle vědci tehdy zjistili, že nezmar zelený dokáže svou ústní jámu pekelnou rozevřít do širšího průměru, než jaký činí jeho samotné tělo – čistě proto, aby mohl sežrat něco tak obrovského, že by na to fyzicky neměl dostat ani chuť. Co bylo ale ještě podivuhodnější – jakmile nezmar zbaštil nějakého toho vodního minikrakena, celá tahle červí díra nezmaří gastronomie zmizela, jako by ji nezmar na svém těle nikdy neměl. Zmizela tak dokonale, že jakékoliv stopy po nezmařích ústech neodhalil ani ten nejsilnější mikroskop.

Nezmar zelený (ilustrační foto).Nezmar zelený (ilustrační foto).|Profimedia.cz

Teprve v roce 1987 kalifornský vědec Richard Campbell záhadu nezmařího hlubokého hrdla odhalil. Když se nezmarova lačná huba po apokalyptickém obědě zavře, tak se také zacelí: buňky okraje otvoru se prolnou do něčeho, čemu se říká hypostom, a na buněčné úrovni se propojí, takže mezi nimi neprojde ani párátko. Yong se zmiňuje o tom, že to funguje podobně jako zacelení rány.

Když chce tedy nezmařík znovu otevřít svou roztomilou tlamičku, musí prostě začít páčit tyhle stmelené buňky od sebe. Rozevírá je dlouhou minutu, dokud se nenapnou, nezploští a nevznikne mezi nimi miniaturní trhlina. V tu chvíli propukne peklo okamžiku – nezmar v jediné chvíli rozerve zbytek svých srostlých úst, rozevře chřtán a vrhne se po nejbližší, nic netušící buchance.

Až nyní se ale vědcům podařilo prozkoumat tajemství nezmařích úst skutečně do nejmenšího detailu. Využili k tomu geneticky modifikované nezmary zelené... pardon, ale opravdu je nejlepší nápad geneticky modifikovat něco, co když rozsekáte na kusy, vstanou z toho noví bojovníci? Kde jsme to byli... tedy kalifornská vědkyně Eva-Maria Collinsová teď ve svém sci-fi výzkumu (k podrobnostem odkazuji na Yongův blog) prokázala, že nezmaří ústa jsou při svém zapečetění něčím na způsob buněčné pavučiny. A spoustu dalších hrozných věcí o téhle sladkovodní nestvůře.

Jmenuji se Legie.Jmenuji se Legie.|Profimedia.cz

Místo vědeckého závěru, na který nemám dostatečnou specializaci v miniaturních zombiích se zelenými chapadly, přikládám několik citátů s třeskutě zjevným odkazem na název článku a malým přáním do budoucna, aby se v lidech projevil alespoň kousek nezmaří DNA (ten spojený s bolestnou náročností otevírání jejich ústního otvoru, ne ten, jemuž vděčí za svou hororovou nesmrtelnost).

Pan prezident už se omluvil za to, že se nepodařilo článek nalézti doposud.“ Mluvčí Jiří Ovčáček

Všechny ženy v pořadu The Apprentice se mnou flirtovaly – vědomky či nevědomky. To se dalo čekat.“ Prezidentský kandidát Donald Trump

Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států; je to svázané.“ Ministr obrany Martin Stropnický

Jestli jste si mysleli, že šlapu, tak pro vás mám velmi smutnou a velmi velmi špatnou zprávu. Opravdu si mě nemůžete koupit. Chm. No, možná za miliardu. Miliarda je fakt jako hodně peněz, takže možná.“ Youtuberka Bianca Johnsson

Pokud se ho nepodařilo najít a soudkyně z toho vyvozuje, že ten článek neexistuje, je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že bůh neexistuje, protože ho nikdo nenašel.“ Prezident Miloš Zeman

Cítím, že jsem příliš zaneprázdněn psaním dějin na to, abych měl čas je číst.“ Nejlepší umělec na světě Kanye West