Olivier Ndjimbi-Tshiende

Olivier Ndjimbi-Tshiende Zdroj: ČTK

Imigranti čekají v Berlíně na registraci
Běženci na německé hranici
Horst Seehofer Ministerský předseda Bavorska s Angelou Merkelovou
3
Fotogalerie

Rasismus v Bavorsku: Hádky o uprchlíky stály černošského kněze jeho kostel

Vášnivé diskuse o uprchlících mohou vést k nepochopitelným střetům. Jednu podobnou kauzu, která se dostala i do světových médií, řeší v bavorském městě Zorneding. Místo, kde žije necelých devět tisíc obyvatel, je rozhádané a z obou stran barikád znějí rasistické nadávky. Nakonec místní černošský katolický kněz při nedělní mši překvapeným věřícím oznámil, že opouští svůj post v barokním kostele svatého Martina, protože je mu vyhrožováno smrtí.

Olivier Ndjimbi-Tshiende (66) pochází z Konga a pastýřem místních katolíků byl v Zornedingu od roku 2012. Vážné hádky kvůli uprchlíkům, které přerostly ve vyhrožování smrtí, vypukly ve městě v listopadu loňského roku. Dnes věc vyšetřuje policie. Co se vlastně stalo? Neobvyklý případ popsal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Nevraživost mezi Ndjimbi-Tshiendem a částí místní komunity propukla v listopadu 2015. Tehdy šéfka lokální buňky strany CSU (na celostátní úrovni je v koalici s CDU kancléřky Merkelové) Sylvia Boherová napsala článek pro stranické noviny, kde tvrdila, že příliv uprchlíků do Bavorska je „invazí“ a obvinila mužské žadatele o azyl z Eritreje, že se pouze snaží vyhnout vojenské službě ve své vlasti.

Kněz reagoval velmi rozzlobeně a kromě toho, že vyzval politiky, aby „konali svoji křesťanskou povinnost“ a pomáhali imigrantům, použil i rasistické narážky na „bílé“. Místopředseda místní CSU Johann Haindl mu odpověděl v článku v Ebersberger Zeitung a nazval ho „negrem“.

Od té doby se napětí v Zornedingemu pořád stupňovalo. Někteří občané stojí na straně politiků, další obhajují kněze. Ten ale mezitím dostal pět anonymních výhrůžek, kde mu pisatelé hrozili smrtí. Věc proto začala vyšetřovat policie. „To, co se stalo, je něco strašlivého,“ tvrdí starosta města Piet Mayr. „Jen doufám, že ty výhrůžky neposlal nikdo z obyvatel našeho města.“

Není to ale první případ, kdy se kvůli uprchlíkům v bavorském Zornedingenu rozhádala zdejší komunita. V listopadu 2014 vedení základní školy nabídlo volné pracovní místo rodině uprchlíků. Pak ale bylo bombardováno xenofobními e-maily.


Kde bude kněz Olivier Ndjimbi-Tshiende, který má od roku 2011 také německé občanství, působit od začátku dubna, nebylo zatím oznámeno.