Volby vyhrála strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, sestavování vlády ale nebude jednoduché

Volby vyhrála strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, sestavování vlády ale nebude jednoduché Zdroj: ČTK

Volby vyhrála strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, sestavování vlády ale nebude jednoduché
Předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík (vlevo) oslavuje ve volebním štábu po zveřejnění prvních odhadů výsledků voleb.
Spolupráci s pravicovým extremistou Mariánem Kotlebou Fico vyloučil
3
Fotogalerie

Volby skončily patem, hrozí ústavní krize, píšou slovenská média

Sobotní parlamentní volby na Slovensku skončily patem, zemi hrozí ústavní krize a vypsání předčasných voleb, napsala slovenská média v reakci na dílčí výsledky hlasování, podle kterých by se do sněmovny dostalo až osm stran a hnutí včetně krajní pravice.

"Překvapivý výsledek voleb a velký počet stran, které se dostaly do parlamentu, včetně extremistů a antisystémových stran, výrazně komplikuje možnosti sestavení stabilní vládní koalice," napsal na svém webu list Sme.

Za jednu z možností označil deník to, že se politické strany s ústavní většinou dohodnou pro nadcházející předsednictví Slovenska v EU na sestavení úřednické vlády. "V podobné situaci se ocitlo i Česko, jehož vláda padla právě během probíhajícího předsednictví," připomněl deník.

Volby podle dílčích výsledků vyhráli sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, ztratili ovšem stávající parlamentní většinu. K opětovnému sestavení vlády by Směr-SD potřeboval nejméně dva koaliční partnery, což vzhledem k očekávanému rozložení sil v nové sněmovně a k odmítavým postojům některých stran ke spolupráci se Směrem-SD nemusí být jednoduché. Většinu ve sněmovně ale nemají ani nynější opoziční strany pravého středu.

"Východiskem z patové situace může být případná úřednická vláda, která se stále častěji začíná skloňovat zejména ve vztahu k blížícímu se předsednictví Slovenska v EU," napsal portál Aktuality.sk.

Podle portálu listu Pravda ve volbách ve skutečnosti nikdo nevyhrál, ale všichni prohráli. "Hovořit po těchto parlamentních volbách o vítězích je holý nesmysl. Možná se nakonec z té nepřehledné skrumáže někomu podaří sestavit vládu," uvedl.

Média připomněla, že do sněmovny se dostane i extremistická neparlamentní Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, jejímž lídrem je pravicový radikál a předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba.

"Výsledek voleb neznamená, že od večera do rána je Slovensko rasistické a extremistické. Volby ovšem ukázaly, že pro velkou část země nejsou xenofobní řeči, nesnášenlivost a agresivita vůči všemu jinému nepřekonatelným tabu," napsal na svém webu list Denník N. Za nejdůležitější úkol pro strany označil nutnost sestavit vládu bez účasti extremistů.