Ruský zákon z roku 2013 zakazuje zraňovat "náboženské cítění" ruských občanů. Třeba tím, že v internetové diskusi tvrdíte, že Bůh neexistuje (ilustrační foto)

Ruský zákon z roku 2013 zakazuje zraňovat "náboženské cítění" ruských občanů. Třeba tím, že v internetové diskusi tvrdíte, že Bůh neexistuje (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Ruský zákon z roku 2013 zakazuje zraňovat "náboženské cítění" ruských občanů. Třeba tím, že v internetové diskusi tvrdíte, že Bůh neexistuje (ilustrační foto)
Ruský zákon z roku 2013 zakazuje zraňovat "náboženské cítění" ruských občanů. Třeba tím, že v internetové diskusi tvrdíte, že Bůh neexistuje (ilustrační foto)
Na základě stejného zákona byly souzeny i Pussy Riot
3
Fotogalerie

V Rusku soudí bloggera za to, že napsal, že Bůh není

Časy se mění. Není to tak dlouho, co v Sovětském svazu zavírali lidi do blázince a do vězení, protože věří v Boha, teď je tomu naopak. Kriminál hrozí za ateismus.

Minulý týden začal ruský soud projednávat případ Viktora Krasnova, bloggera, kterému hrozí rok ve vězení za to, že v roce 2014 v internetové debatě tvrdil, že Bůh neexistuje.

Případ je tak kuriózní, že si ho všimla media po celém světě, například i The Washington Times (odkud citujeme). Osmatřicetiletý Krasnov je obviněn z porušení ruského zákona z roku 2013, který zakazuje zraňovat "náboženské cítění" ruských občanů. Zákon však nebyl vytvořen kvůli lidem, jejich náboženské cítění zraňuje, že moskevský patriarcha byl agentem KGB nebo že důstojník KGB Putin vymetá kdejaký kostel.

Osmatřicetiletý Krasnov napsal na ruské sociální síti Vkonakte, že "sbírka židovských pohádek je úplný (zde prameny vynechávají sprosté slovo)".  "Přinejmenším pro mě." K tomu připsal větu, že "žádný Bůh neexistuje".

Dva pobouření uživatelé téhož serveru upozornili policii a začalo vyšetřování. Dospělo k tomu, že výrok má "urážlivý charakter vůči náboženství a směřuje k útoku na náboženské city věřících".

Krasnova pak na měsíc zavřeli do psychiatrické léčebny, kde zjistili, že je duševně zdravý, takže je možné ho soudit. Obžalovaný nevidí své vyhlídky moc dobře, protože s ohledem na ruskou realitu je známo, že od soudů se očekává, že v 99 procentech případů obviněného odsoudí.

Advokát Andrej Sabinin sdělil, že při projednávání za zavřenými dveřmi se konstatovalo, že Krasnov má být potrestán "za poznámky o Bohu". Podle obžalovaného se zdá, že bude potřeba nový zákon na ochranu cítění ateistů.

Pověstný zákon je tentýž, podle kterého byly odsouzeny členky punkové skupiny Pussy Riot za performanci v ruském chrámu v únoru 2012. Zákon existoval už předtím, dnes se však už vykládá tak, že je možné ho aplikovat i na případy rouhání. Další soudní projednávání Krasnovova případu je stanoveno na 15. března.

V Rusku zítra skutečně znamená včera. Podobnou praxí se země dostala před osvícenství. Je možné, že nějaký soud nakonec shledá obvinění absurdním, protože možná i politické kruhy napadne, že by se Rusko zesměšnilo před civilizovaným světem. (Byť ne třeba před Íránem a Saúdskou Arábií.) V každém případě má Lenin štěstí, že už pokojně podřimuje v mauzoleu. Ten kdysi o náboženství pravil, že Marx mu příliš lichotil, když ho nazval opiem lidstva, že je to spíš nejhorší vodka. V base společně Marxem a Engelsem by mohli uvažovat o tom, že časy se mění. Co se dá dělat, pokrok nezastavíš.