Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ČTK

Robert Fico
Robert Fico
Marián Kotleba
3
Fotogalerie

Ficovo (Pyrrhovo) vítězství: slovenský premiér v parlamentních volbách zvítězil, získal ale pouhou třetinu hlasů. Uspěl i pravicový radikál

Parlamentní volby na Slovensku vyhrál Robert Fico, a pokusí se tak setvavit novou vládu. Jak ale dnes připustil před novináři, nebude to snadné a potrvá to nejspíš déle, než obvykle. Spolupráci s nikým nevyloučil.

"Vzniká nám povinnost jako straně, která tyto volby vyhrála, pokusit se sestavit smysluplnou a stabilní vládu. Nebude to lehké..., ale určitě je třeba udělat vše pro to, aby nebyla ani pravděpodobnost předčasných parlamentních voleb, ani žádné jiné experimenty, které by narušovaly představu o parlamentním demokratickém systému," řekl Fico novinářům skoro sedm hodin po skončení voleb.

Sobotní volby na Slovensku podle průběžných výsledků vyhrál Ficův Směr-sociální demokracie (Směr-SD) s necelými 29 procenty hlasů. Směr tak přišel o dosavadní většinu 83 ze 150 poslanců, umožňující jednobarevnou vládu. V nové sněmovně má mít podle předběžných přepočtů třetinu ze 150 křesel a k vytvoření vlády bude potřebovat spojence z řad dalších sedmi stran a hnutí, které se do parlamentu zřejmě dostaly.

"My jsme nikdy před volbami nevylučovali žádnou politickou stranu ze spolupráce," připomněl Fico v odpovědi na dotaz ohledně možného koaličního spojence. "Bylo by asi předčasné, abych naznačoval, kterým směrem se chceme pustit," dodal. Nový kabinet podle něj musí zvládnout nadcházející slovenské předsednictví v Evropské unii od července letošního roku.

Největší překvapením voleb je úspěch pravicového radikála Mariana Kotleby, který byl v roce 2013 v přímých volbách zvolen předsedou Banskobystrického kraje. Jeho uskupení mnozí politici, i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák, označují za neonacistické. Úspěch přičítají protestním hlasům, podobně jako v případě hnutí Jsme rodina Borise Kollára.

Premiér k tomu podotkl, že respektuje vůli voličů. Pokud jde o slabší výsledek vlastní strany, než čekal, poznamenal, že se sice projevila jistá "únava materiálu," nicméně Směr vyhrál parlamentní volby počtvrté za sebou.