Anders Breivik

Anders Breivik Zdroj: profimedia.cz

Breivik může využít učebny pro vězně
Ve vězení má Breivik možnost i sportovat
Na pokoji má k dispozici počítač
3
Fotogalerie

Drzost norského masového vraha Breivika nezná mezí: Chce si stěžovat u Evropského soudu

Norský masový vrah Anders Behring Breivik, který v červenci 2011 brutálně a promyšleně zavraždil 77 lidí, se chce obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, protože své věznění považuje za „nelidské a ponižující“. Norská vězení přitom mnohdy připomínají spíše dobré hotelové ubytování.

Zločinec Breivik si stěžuje především na to, že ve vězení je v samovazbě. To je prý „nelidské“. „Izolace nepříznivě ovlivňuje jeho psychický stav. Pokud neuspějeme se stížností v Norsku, obrátíme se na Evropský soud pro lidská práva,“ řekl ve čtvrtek vězňův právník Oystein Storrvik v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP.

 „Jednou z hlavních věcí, které se ve vězení věnoval, bylo studium. Ale v samovazbě ho přerušil,“ dodal právník Storrvik.

 Jenže to, na co si Breivik stěžuje, by mnoha vězňům ve světě přišlo zcela nepochopitelné. Nesmí mít sice kontakt s ostatními vězni a je mu cenzurována pošta, ale může sám do vězeňské studovny, tělocvičny, může se dívat na televizi a má i počítač, i když bez přístupu na internet. Může si také sám uvařit.

Úřady mu neumožňují kontakt s ostatními vězni, protože se obávají, že by se i zde pokusil vybudovat extrémistickou síť.

Breivik 22. července 2011 zabil při bombovém útoku 8 lidí u vládních budov v Oslu a pak zavraždil při zběsilé střelbě z několika zbraní 69 převážně mladých lidí na ostrově Utøya. O více než rok později byl odsouzen k 21 letům vězení. Pokud bude po nich shledán nebezpečný pro společnost, může mu být trest prodloužen. Sedí ve vězení Skien asi 100 kilometrů jihozápadně od hlavního města Osla.