Ztraceni v Mnichově Petra Zelenky je favoritem na zisk Českého lva za nejlepší film loňského roku

Ztraceni v Mnichově Petra Zelenky je favoritem na zisk Českého lva za nejlepší film loňského roku Zdroj: ČTK

Matěj Hádek je nominovaný na nejlepší mužský herecký výkon za film Kobry a Užovky, kde hrál s bratrem Kryštofem
Alena Mihulová za výkon ve filmu Domácí péče už řadu ocenění získala, teď je nominovaná na Českého lva
Ve filmu ztraceni v Michově si zahrála i Jana Plodková
3
Fotogalerie

Bookmakeři mají jasno, Českého lva získá film Ztraceni v Mnichově

Cenu Český lev za nejlepší film loňského roku si dnes večer z pražského Rudolfina odnese snímek režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Alespoň podle názorů bookmakerů sázkových kanceláří. Kurz na jeho vítězství je 1,3:1. Největším favoritem v kategorii herecký výkon v hlavní roli je Matěj Hádek ve filmu Kobry a Užovky (1,4:1), mezi ženami bookmakeři i sázkaři nejvíce věří Aleně Mihulové, která ztvárnila roli zdravotní sestry Vlasty ve filmu Domácí péče (1,1:1).

Favorizovaný film Ztraceni v Mnichově získal nejvíce nominací v jednotlivých kategoriích (celkem 15) také od České filmové a televizní akademie, která o cenách rozhoduje. Vítězství dalších čtyř nominovaných filmů by bylo podle bookmakerů velkým překvapením. Kobry a Užovky mají kurz 4,5:1, Domácí péče 7:1, Schmitke 12:1 a největším outsiderem je snímek Fotograf s kurzem 20:1.

Prvenství v kategorii nejlepší herecký výkon v hlavní roli mezi muži bookmakeři přisuzují Matěji Hádkovi (1,4:1) před Martinem Myšičkou (4:1) a Bolkem Polívkou (8:1). V ženské kategorii je jasnou favoritkou Alena Mihulová (1,1:1). Následují Jana Plodková (6:1) a Tereza Voříšková (12:1).

Cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli by měl mezi muži získat jednoznačně Kryštof Hádek (1,07:1), s velkým odstupem následují Marek Taclík (10:1) a Tomáš Bambušek (12:1). Mezi ženami by měla být situace dramatičtější. Mírnou favoritkou je Tatiana Vilhelmová (2,3:1) před Zuzanou Kronerovou (2,9:1) a Lucií Žáčkovou (4,5:1).

Čeští lvi letos sázkaře táhli více než loni. "Může za to možná skvělý herecký výkon Aleny Mihulové, na kterou si u nás vsadila více než polovina ze všech sázejících. Průměrná výše sázky na ni byla přes 600 korun," uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková. "Hned po Mihulové věřili sázející nejvíce Kryštofu Hádkovi, na kterého si vsadilo 20 procent z nich. Pokud jde o filmy, film Ztraceni v Mnichově byl jasným favoritem. Druhý nejsázenější snímek Kobry a Užovky zaujal pouze jedno procento sázkařů," dodala Světlíková. "Nejvíce našich klientů sázelo na vítězný film. Jednoznačným favoritem je snímek Ztraceni v Mnichově. Právě na něj padaly také nejvyšší sázky," potvrdila mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Celkově sázky na letošní filmařské ceny u Chance překonaly loňský rok o více než 50 procent. "Ovšem v porovnání s letošními Oscary jde o událost, která je sázkaři mnohem méně vyhledávaná a sázená," doplnil mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Dnes se dalo na České lvy sázet už pouze u společností Synottip a Sazkabet. Fortuna nevypsala kurzy vůbec, Tipsport a Chance stáhly po třech týdnech nabídku v polovině února. "Je třeba si uvědomit, že po ukončení hlasování již existuje skupina osob, která zná konečné výsledky. Taková společenská událost se nedá porovnat třeba s hokejovým utkáním, kde výsledek není až do úplného konce zápasu nikdy nikomu znám," dodal bookmaker Chance Petr Urbanec.

Slavnostní předání 23. výročních cen České filmové a televizní akademie se uskuteční v sobotu od 20:00 v budově pražského Rudolfina. Vyhlášení bude opět moderovat rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Výborná.