Ruskem okupvaný Krymský poloostrov

Ruskem okupvaný Krymský poloostrov Zdroj: ČTK

Francouzské Nice se spřátelilo s "ruskou" Jaltou. Uznalo tím okupaci Krymu?

Hejtman oblíbené francouzské oblasti Provence a zároveň starosta města Nice označil “ruskou Jaltu” za spřátelené město “svého” Nice. Pobouřil tak ukrajinského ambasadora, který požaduje po Christianu Estrosim vysvětlení. Zatím marně.

Zprávu uveřejnila ukrajinská agentura Unian i další servery a potvrdil ji i ukrajinský velvyslanec v Paříži, který již zaslal Estrosimu dopis s žádostí o vysvětlení. Problém je především v tom, že známé město Jalta, které leží na poloostrově Krym, označil francouzský politik za ruské území. Lze proto tvrdit, že tak de facto uznal ruskou anexi Krymu, což pochopitelně pobouřilo ukrajinskou stranu.

Estrosi na oficiálních stránkách města Nice uvádí, že “se již uskutečnila první oficiální návštěva oficiální ruské delegace”, kde kromě dvojitého užití slova “oficiální”, které zřejmě v duchu hesla “čím víc pruhů, tím víc Adidas” má dát najevo legitimitu nově uzavřeného přátelství, je zajímavý také fakt, že bez jakýchkoli pochybností uznává samozvaného jaltského starostu za svůj legitimní protějšek. Andrej Postěnko je připodepsán na rusko-francouzské dohodě. Estrosi na svém jednání ale trvá, což potvrzují jeho výroky v místních médicích, konkrétně například v Azur TV: “Jalta je situována na Krymu, a Krym je součástí ruské federace. Přátelství, které mezi Jaltou a Nice vzniklo, je skvělou příležitostí upevnit vzájemné vztahy,” uvedl Estrosi. Ukrajinský velvyslanec Oleh Samshur žádá vysvětlení celé situace, odpovědi se mu však zatím nedostalo. Jedinou odpovědí je zatím reakce bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který starostovi, svému spolustraníkovi ze středopravicové UMP (dnes Republikáni), vyjádřil svou podporu.