Ukázka nového projektu Českého rozhlasu - Cíl: Německo

Ukázka nového projektu Českého rozhlasu - Cíl: Německo Zdroj: www.rozhlas.cz

Ne vlna, ale lidé. Ne invaze, ale váleční uprchlíci. Český rozhlas obohatí místní debatu o úhel, který chybí

Český rozhlas spustil nový projekt, jenž by měl pomoci dát lidský rozměr fenoménu, který se většinou označuje všeobecným a nic neříkajícím souslovím uprchlická vlna. Dlouhodobá reportáž si klade za úkol mapovat skupiny uprchlíků, kteří se usadili v bavorském městě Hof, primárně pomocí nového webového formátu Pageflow.

Téma, jež si o unikátní zpracování přímo říkalo, tedy bude podáno pomocí snadno ovladatelné multimediální prezentace, která „člověka vybízí k tomu, aby si nasadil sluchátka a udělal si na to čas a prostor“, říká editor Centra zpravodajství Adam Javůrek. Krátké zvukové stopy tak budou doplněny fotografiemi a výhledově i videem. Rozhlas doufá, že takto přivede k tématu i nové publikum. Technologie na západ od nás vcelku běžná, ale v českých médiích v podstatě unikátní bude doplněna o časovou osu, jež pomůže pochopit dění v Hofu v kontextu dění v Německu.

Veřejnoprávní médium si může dovolit podat téma, které tak snadno probouzí nejnižší vášně ve společnosti, jinak – může rozšířit debatu o úhel, jenž zatím víceméně chybí. Slovy reportéra a autora nápadu Vojtěcha Bergera: „ Jde o doplnění zpravodajství o migraci. Nyní zůstávají příběhy nedopovězeny.“ V atmosféře plné odsudků jedinců, kteří jsou nazýváni pejorativně sluníčkáři jen proto, že dokážou vidět lidi tam, kde jiní vidí „invazi“, jde o chvályhodný počin. Reportáže budou vedle webu s názvem Cíl: Německo, což je pro toto téma hlavní médium, a facebookového profilu také vysílány na Radiožurnálu a ČRo Plus.

Vojtěch Berger každý měsíc zajede na pár dní do bavorského města blízko českých hranic, kde žije nějakých 43 tisíc obyvatel, a přiveze nové zprávy, jak se někteří ze zhruba 700 uprchlíků, kteří tam přišli v posledním roce, popasují s nároky života v Německu. Poměr starousedlíků a nově příchozích je důležitý: „Počet imigrantů nepředstavuje ani dvě procenta populace starousedlíků, a šance na jejich integraci je tak podle studií veliká,“ říká k tomu Berger.

„Z těch, s nimiž jsem mluvil já a jsme v kontaktu přes sociální sítě, i když nejsem přímo v Hofu, se integrovat chtějí všichni. Každý všední den absolvují pět hodin němčiny, například jeden z nich, Okba, navíc dobrovolničí v domově důchodců, kde si tak ještě zadarmo procvičí německou konverzaci,“ dodává. Podle něj chtějí všichni v Německu zůstat, protože vracet se není kam; jejich města, živobytí nebo šance na normální život jsou pryč.

 

 

Jak se budou jejich příběhy odvíjet, se teprve uvidí, u tak dlouhého projektu nelze předjímat. Všichni teprve čekají na vyřízení žádosti o status uprchlíka, možná se někteří přestěhují, možná se stane něco nečekaného. Rozhodně je dobře, že se alespoň o malinkém počtu uprchlíků dozvíme víc, než že do Evropy dorazili. Už teď víme, že jsou vděční za šanci, kterou dostali v Německu, a šťastni, že našli bezpečné místo, kde mohou po všem, čím si prošli, začít znovu.