Přehrada u města Mosul

Přehrada u města Mosul Zdroj: iraqtradenews.com

Iráckému Mosulu hrozí silná tsunami, Islámský stát neopravuje přehradu

Americká zpráva varuje před “stovkami, ba tisíci” mrtvými, které by mohla způsobit “vlna tsunami” na území Iráku. Mosulská přehrada, plná vody, je totiž výrazně poškozená. Problém tkví především v tom, že území, kde by měla proběhnout rozsáhlá evakuace a hlavně nutné opravy, je kontrolováno takzvaným Islámským státem.

Problém může nastat ve významné přehradě poblíž iráckého Mosulu, jenž se vícekrát stal centrem masívních bojů mezi Islámským státem a iráckou armádou. Podle zprávy, kterou zveřejnila americká ambasáda v Bagdádu, hrozí "katastrofické selhání", jemuž půjde kvůli vlivu ISIS v exponovaném místě jen těžko zabránit. Oblast již od roku 2014 nemá pod kontrolou vláda, nýbrž Islámský stát a částečně také kurdská Pešmerga.

Kvůli poškozené přehradě by se mohlo stát, že by Mosul i další irácká města zažil efekt velmi podobný vlně tsunami. Poškozená přehrada by se mohla protrhnout a zaplavit město, které je po Bagdádu druhé největší v Iráku. Podle některých odhadů zveřejněných britským deníkem Telegraph by se mohl Mosul kvůli “tsunami” z přehrady až octnout 13 metrů pod vodou. Na ohroženém území je téměř nemožné zorganizovat případnou evakuaci civilního obyvatelstva, těžké je o riziku vůbec jen informovat. Americká média přirovnávají možnou katastrofu k hurikánu Katrina v New Orleans. Podle Telegraphu by navíc nezůstalo jen u Mosulu. Ničivá vlna by se mohla dostat až k irácké Samarře. Mosulská přehrada byla na řece Tigridu vystavěna v roce 1984, od té doby však nebyla téměř vůbec rekonstruována. Irácká vláda se ji několikrát snažila částečně nabídnout zahraničním společnostem jako investici, vzhledem k probíhajícím bojům a nestabilní situaci se však tento nápad nerealizoval.