Radost odpůrců návrhu na zpřísnění postupu proti cizincům, kteří se ve Śvýcarsku dopustili nějakého kriminálního činu.

Radost odpůrců návrhu na zpřísnění postupu proti cizincům, kteří se ve Śvýcarsku dopustili nějakého kriminálního činu. Zdroj: ČTK

Plakáty proti cizincům.
Švýcarská ministrině spravedlnosti Simonetta Sommaruga ocenila výsledek referenda odmítající návrh na zpřísnění postupu proti cizincům, kteří v zemi spáchají nějaký kriminální čin
Švýcarští dělníci se radují po zahájení hlavních prací na Cenerském úpatního Gotthardského železničního tunelu v roce 2010. Po svém dokončení se má stát nejdelším železničním tunelem na světě
Plakáty proti cizincům.
Gotthardský silniční tunel
5
Fotogalerie

Populistické referendum neuspělo, Švýcaři nepřitvrdí proti cizincům

Co mají společného vyhošťování cizinců, kteří se dopustili nějakého kriminálního činu, daňové zvýhodnění manželských párů, zákaz burzovních spekulací s cenami potravin a výstavba druhého tubusu Gotthardského silničního tunelu? Obsahově nic. Všechny návrhy ale byly předmětem nedělního referenda.

S největším napětím se očekávalo vyjádření většinového názoru Švýcarů na zpřísnění postupu proti cizincům, kteří se v zemi dopustili nějakého kriminálního činu. Podle něj by Švýcarsko musel bez možnosti odvolání opustit každý cizinec, který by během deseti let dvakrát překročil zákon. Lhostejno, jestli by šlo o drobný přečin typu jízda na červenou, nebo vážný kriminální delikt jako vražda. Do poslední chvíle byl poměr zastánců i odpůrců poměrně vyrovnaný. Nakonec Švýcaři s převahů 58,9 procent hlasů návrh zamítli. 

Výsledek to byl do jisté míry překvapivý. Hlavně vzhledem ke skutečnosti, že už před šesti lety, v listopadu 2010, prošel všelidovým hlasováním dost podobný návrh. Šlo o iniciativu pravicové populistické Švýcarské lidové strany (SVP), která měla zajistit, aby lidé, kteří spáchají trestný čin a zároveň nedisponují švýcarským pasem, mohli být automaticky ze země vykázáni. A to bez ohledu na to, jak dlouho v zemi žijí, nebo jestli se ve Švýcarsku dokonce narodili. Tehdy byl názor většiny Švýcarů téměř zrcadlově opačný než dnes - přes 60 % se vyjádřilo souhlasně.

Zásadní vadou na kráse byl fakt, že návrh byl v rozporu s mezinárodními smlouvami, které se Švýcarsko rozhodlo respektovat, mj. se smlouvou o volném pohybu osob, jež podepsalo s Evropskou unií.

Dobře načasované finále

A co stálo za změnou většinového názoru Švýcarů? Zdá se, že dobré načasování kampaně odpůrců návrhu. Ještě před pár týdny totiž podle průzkumů měla navrch konzervativní pravice, která zpřísnění postupu podporovala. Odpůrci ale zmobilizovali své síly a ve velkém finiši se jim podařilo získat na svou stranu váhající voliče. Ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová výsledek ocenila, stejně jako mohutný finiš odpůrců návrhu. Označila ho za známku dobré zdravotní kondice Švýcarska, „protože k volebním urnám přivedl i ty, kteří se hlasování většinou neúčastní“.

Kromě návrhu týkajícího se vyhošťování cizinců Švýcaři odmítli i zákaz burzovních spekulací s cenami potravin a výhodnější společné zdanění manželů. Právě u tohoto tématu byl výsledek nejtěsnější – o zamítnutí rozhodlo 50,8 %. I nadále tedy zůstává, že část sezdaných párů platí vyšší daně, než kdyby svatba nebyla. Zároveň se jednalo o zakotvení definice manželství jako svazku muže a ženy, což podle kritiků diskriminuje homosexuální páry.

Vlakem, nebo autem? Aneb jak přes Alpy

Do značné míry ožehavé bylo i téma výstavby druhého tubusu Gotthardského tunelu. I v tomto případě nedělnímu hlasování předcházela kampaň odpůrců i zastánců. První argumentovali hlavně možností přesunout většinu dopravy na železnici, která povede čerstvě proraženým Gotthardským úpatním tunelem, jenž má být otevřen v červnu. 57,8 % Švýcarů se ale přiklonila na stranu těch, kteří výstavbu druhého tubusu pokládají za nezbytnou, mj. i proto, že umožní dočasné uzavření stávajícího tunelu a jeho důkladnou rekonstrukci. Předpokládá se, že nový tubus by měl být zprovozněn za dvacet let.