Propagandistické muzeum netáhne.

Propagandistické muzeum netáhne. Zdroj: Facebook

Propagandistické muzeum netáhne.
Propagandistické muzeum netáhne.
Propagandistické muzeum netáhne.
Propagandistické muzeum netáhne.
Propagandistické muzeum netáhne.
6
Fotogalerie

KLDR postavila u Angkor Watu megamuzeum. Nikdo však za propagandou nechodí

Nedaleko známých starobylých chrámů v kambodžském Angkor Watu bylo začátkem prosince otevřeno jedno z nejpodivuhodnějších muzeí světa. Postavila ho v přepočtu za 591 miliónů korun totalitní Severní Korea a najdete zde i malbu gigantických rozměrů – je 123 metrů široká a 11 metrů vysoká. Problémem je, že do muzea Angkor Panorama v podstatě skoro nikdo nechodí.

Jaký je vlastně účel a záměr podobné instituce, již KLDR vystavěla v Kambodži? Každý se na to ptá, ale odpověď se hledá velmi těžko. Zkoušely to už noviny a televize ze všech končin světa, ale jasného výsledku se nikdo nedobral.

Muzeum bylo údajně postaveno z peněz a s pomocí umělců společnosti Mansude, což je severokorejská státní instituce, která se věnuje výrobě a prodeji současného „umění“ KLDR. Ovšem v zahraničí ji zastupuje několik Italů z Florencie.

Důvodem výstavby muzea v Siem Reapu (město u komplexu Angkor Wat) je prý vidina velkého zisku, protože toto slavné kambodžské místo každý rok navštíví přes dva milióny turistů.

Jenže turisté Severokorejce buď nepochopili, nebo je důkladně ignorují. Průměrná denní návštěvnost je v Panorama Muzeu podle listu Japan Times pouhých 30 lidí. Vstupné (původně 15 dolarů) proto bylo sníženo na polovinu a většina znuděného dvacetičlenného severokorejského personálu (návštěvníci uvádějí, že jeho mužská část se chová jako pobočka tajné služby) zde celý den pouze lelkuje či v lepším případě čistí podlahy.

Pochopit Severokorejce totiž není pro cizince lehké. Nainstalovali například obrovské plátno o rozměrech 123 krát 11 metrů, jež mělo zachytit život staré Kambodže. Dále jsou zde vitríny, které vypadají jako z 50. let, a v některých částech muzea se prodává současné moderní umění KLDR, často silně prodchnuté komunistickou propagandou.

Marketingová asistentka muzea Kim Son-hjo si však myslí, že jednou bude zisku dosaženo. „Ani Řím nebyl postaven za jeden den,“ uvedla pro katarskou televizi al-Džazíra.

Na první pohled bláznivý nápad KLDR není v případě tohoto muzea úplně ojedinělý. Velké projekty podobného typu v minulosti Pchjongjang realizoval už v Senegalu, Namibii, Angole či Botswaně. Prostě v zemích, jež nemají peníze na muzejní či umělecké projekty, něco postaví. Ale vždy to má sloužit i k vlastní propagandě Severní Koreje. Že to v dotyčných zemích nikoho nezajímá, je jiná věc.

Ovšem v případě Kambodže má celá věc i politické konotace. Minulý kambodžský král Norodom Sihanuk (měl poměrně rád i Československo a současný panovník, jeho syn Sihamoni, dokonce u nás studoval a umí výborně česky) žil totiž v době exilu také v severokorejském Pchjongjangu. Tam mu Velký vůdce Kim Ir-sen nechal postavit u města honosný palác a v letech 1993 až 2004 používal Sihanuk také severokorejskou ochranku. Dodnes proto panují mezi oběma zeměmi velmi dobré vztahy. Ani to evidentně kambodžské návštěvníky do muzea nepřiláká.