Noe nebyl překvapenej, on to věděl (kocábku náram- náramnou).

Noe nebyl překvapenej, on to věděl (kocábku náram- náramnou). Zdroj: Profimedia.cz

To, že v Londýně pořád prší, byl jen začátek jejich problémů.
Což ale zase usnadní příští vzestup Pavlu Bémovi.
Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotka ze záplav v Chittagongu.
Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotografie ze záplav v Oxfordshiru.
Tohle je obrázek z Vodního světa.
6
Fotogalerie

Moře stoupá nejrychleji za posledních 2800 let. Takže tady je 5 vizí pro moderní plaváčky

„Můžeme říct s 95procentní jistotou, že vzestup ve 20. století byl rychlejší než za jakékoliv z předcházejících sedmadvaceti století,“ řekl klimatolog Bob Kopp k nejnovějšímu výzkumu o tom, kdy přesně přijde nová potopa světa. Dobře, že máme komiksy a populární kulturu, která nás na tuhle variantu připravuje už několik dlouhých let.

A taková zpráva přijde zrovna ve chvíli, kdy Facebook vyrukoval s těmi svými smajlíky „to se mi líbí“, „super“, „haha“, „paráda“, „to mě mrzí“ a „to mě štve“. Teď aby se to zase celé předělávalo na „gloglo“, „glogloglo“ a „glogloglogloglogloglo“. Skupina deseti vědců vedená zmíněným klimatologem Bobem Koppem z Rutgersovy univerzity se podívala na pohyb hladiny moře v posledních 3000 letech a došla k závěru, že ve dvacátém století se moře chovalo, jako když necháte roztočený kohoutek ve vaně: na rozdíl od všeho, co se dělo v kterémkoliv období dříve.

Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotografie ze záplav v Oxfordshiru.Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotografie ze záplav v Oxfordshiru.|Profimedia.cz

Podle studie, kterou Kopp vypracoval se skupinou vědců z mnoha amerických i světových univerzit (v pondělí studii publikoval magazín PNAS), moře od roku 1900 do roku 2000 stouplo o 14 centimetrů, což je 1,4 milimetru za rok. Podle sledovače mořské hladiny NASA, jak uvádí Washington Post, v tuto chvíli moře stoupá akcelerující rychlostí 3,4 milimetru ročně.

„Co jste to, sakra, udělali?“ říká Bůh, když se po letech vrátí na Zem, v jednom z monologů komika Louieho CK. „Já vám to tady dal, vy kokoti, zbláznili jste se? Polární medvědi jsou celý hnědý! Co jste to udělali polárním medvědům? Vy jste pokadili každýho polárního medvěda?“

Něco takového. Vinu za stoupající hladinu nese podle studie samo sebou globální oteplování; pokud by lidstvo ve své marnivé touze „za pokrokem“ nezahřívalo planetu jak párek v mikrovlnce, je vzestup mořské hladiny za poslední století jiné kafe – šlo by o pohyb mezi maximálně 7 centimetry vzestupu a 3 centimetry poklesu.

Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotka ze záplav v Chittagongu.Tohle není obrázek z Vodního světa, to je fotka ze záplav v Chittagongu.|Profimedia.cz

Součástí studie je graf, jehož křivka kreslí klasickou „hokejku“: dlouho stoupala mořská hladina pozvolna, ale ve 20. století to celé letí prudce nahoru. Podle listu Washington Post je tahle hokejová křivka velmi podobná jiné hokejkové křivce, kterou v roce 1998 popsal Michael Mann (ne ten režisér) z Penn State University růst globální teploty.

„Žijeme ve velmi nezvyklých časech, jaké jsme nezakusili za posledních 2800 let,“ říká spoluautor Benjamin Horton, kterého cituje magazín Time. Na studii navazuje navíc nový výzkum záplav, který byl teď publikován pod názvem „Unnatural Coastal Floods“; k 90 procentům záplavových dní za poslední dekádu by podle něj vůbec nedošlo, kdyby se lidé nepodíleli na zahřívání planety jako patnácti deka sekané v papiňáku v záplavových oblastech, jako je atlantické pobřeží Floridy a města na západním pobřeží Spojených států.

Tohle je obrázek z Vodního světa.Tohle je obrázek z Vodního světa.|Profimedia.cz

Vybavujete si tu hokejkovou křivku, o které byla řeč? Podle klimatologa Benjamina Strausse, citovaného magazínem Time, „jsme teprve na jejím začátku“.

Takže tady je pár děl fikce, která se odehrávají v mořem již zaplaveném světě. Budiž nám do dalších let k radě a ku pomoci:

Potopa (Stephen Baxter)

Londýn pod vodou, New York pod vodou, papež naposledy žehná věřícím, dokud se nejvyšší věžičky Říma neskryjí pod hladinou moře jako decentně odhalené koleno koupající se nymfy ve vaně sídlištní garsonky. Spisovatel Stephen Baxter ve svém katastrofickém románu, nominovaném na britskou cenu za science fiction v roce 2008, otevřel všechna stavidla a nepolevil. Mount Everest v jeho vizi pohltí moře v roce 2052.

Což ale zase usnadní příští vzestup Pavlu Bémovi.Což ale zase usnadní příští vzestup Pavlu Bémovi.|BB Art

A co s tím lidstvo udělá, se dočtete až v jeho následujícím románu Archa.

The Wake (Scott Snyder)

V komiksu uznávaného komiksového scenáristy Scotta Snydera, který pořádně zatočil se světem Temného rytíře v aktuálních komiksech o Batmanovi, zlikviduje rozběsněné moře lidskou civilizaci bez varování, okamžitě a nekompromisně. Teprve po mnoha a mnoha letech, kdy už si lidé na plovoucích troskách světa vybudovali jakous takous civilizaci na mořské hladině, se začne ukazovat, že i za tohle si vlastně můžou sami. Protože před nimi už tu jedna civilizace byla...

Vodní svět (Kevin Costner)

Bodyguard, který Tančí s vlky, to sice nenapsal, ale je to on, kdo má v tomhle rekordním hollywoodském propadáku za ušima žábry. Snímek sice vypráví o hledání čehosi kvůli čemusi kdesi a mnohými je vysmíván už jenom proto, že tam Kevin Costner hraje dvounohého kapra; uznání si ale film zaslouží za asi nejúžasnější filmové vyobrazení toho, jak to tady bude vypadat cca tak za pět let. Úvodních deset minut snímku budiž návodem, jak v mořském světě přežít.

FreakAngels (Warren Ellis)

Děj komiksu Warrena Ellise, tvůrce Transmetropolitanu, se odehrává v londýnské čtvrti Whitechapel poté, co stoupne hladina nikoliv jen Temže.

To, že v Londýně pořád prší, byl jen začátek jejich problémů.To, že v Londýně pořád prší, byl jen začátek jejich problémů.|http://www.freakangels.com/Přečíst si můžete FreakAngels tady.

Floods (Pantera)

A nakonec jednu pěknou písničku, ve které se zpívá „spláchni lidstvo, odnes ho záplavou“. Pěkný poslech a příjemný den.