Střelba v michiganském Kalamazoo

Střelba v michiganském Kalamazoo Zdroj: ČTK

Jason Dalton
Střelba v michiganském Kalamazoo
Střelba v michiganském Kalamazoo
Střelba v michiganském Kalamazoo
4
Fotogalerie

Jako GTA: Řidič Uberu za večer postřílel šest lidí, mezi vraždami dál taxikařil

Jason Dalton, podezřelý ze sobotní střelby v ulicích michiganského Kalamazoo, se živí jako řidič pro alternativní taxislužbu Uber; a mezi první a druhou střelbou nabral a odvezl pasažéra, potvrdil zdroj obeznámený s vyšetřováním stanici CNN. Zákazníky sháněl i předtím, než jej zatkla policie. Po jeho řádění zůstalo šest mrtvých a dva zranění.

První obětí byla žena, která útok zřejmě přežije. Poté měl Dalton, který počkal čtyři hodiny mezi první a druhou střelbou, odvézt další zákazníky. Pak zaútočil znovu u autosalonu, kde zabil otce se synem, a hned poté poodjel a na parkovišti u restaurace Cracker Barrel zastřelil čtyři postarší ženy v minivanu.

Pětačtyřicetiletý Dalton neměl zřejmě žádný motiv a americká policie tak vyšetřuje něco, co strašidelně připomíná hru Grand Theft Auto (GTA) nebo českou Mafii. V ní hráči plní různé mise, ale pro „odreagování“ mohou dělat přesně to samé, co Dalton, jezdit městem a zcela nahodile střílet kolemjdoucí. A v mezičase si přivydělávat taxikařením.

Těsně před tím, než michiganský střelec zaútočil poprvé (před šestou večer místního času), odvezl Matta Mellena. Ten lokální pobočce CNN, stanici WWMT, popsal Daltonovo chování následovně: „Byli jsme asi tak míli od mého domu, když mu někdo zavolal. Po tom telefonátu začal řídit zmatečně, projížděl stopky a trávníky (…), když jsme zastavili, vyskočil jsem a utíkal. On byl překvapivě klidný, já byl bez sebe.“

Podle policie měl dvojnásobný otec Dalton vozit zákazníky i mezi jednotlivými střelbami, včetně té na parkovišti se čtyřmi oběťmi.  Krátce poté byl už ale (okolo půlnoci) zadržen policií. Ta v jeho autě našla poloautomatickou zbraň. Uber, jehož řidiči nesmějí vozit zbraně v autě, potvrdil, že Dalton prošel jejich bezpečnostní prověrkou.

Jason Dalton stane již dnes odpoledne před soudem. Policii nejvíc trápí absence zjevného motivu. Díky tomu, že na rozdíl od jiných takových incidentů tentokrát šílený střelec přežil, se třeba dočkáme nějakého vysvětlení.