Pivo

Pivo Zdroj: Tereza Stonišová

Rozkvět minipivovarů výrazně pomáhá i sklářům

Jen v Praze jich je několik desítek. Novoměstský pivovar, Strahovský pivovar, Břevnovský, nebo třeba Nota Bene či Kolčavka. Pivní turistika je stále oblíbenější. A prospěšná - kromě specifických chutí totiž zajistila také oživení sklářské výroby - stále častější jsou totiž požadavky na výrobu netradičních pivních lahví nebo půllitrů. 

Minipivovary v posledních letech hledají atypické formy skleněných lahví. Do módy se znovu dostávají i ty s pákovým uzávěrem a porcelánovým vrškem. Na potravinářském veletrhu Salima to dnes řekl Radovan Růžička ze společnosti Bricol - M z Valtic na Břeclavsku.

Podle Růžičky se vrací do módy i skleněné lahve o objemu 0,75 litrů stejně jako půllitrové s porcelánovým vrškem. Podobné typy pivovary používaly od konce 19. století. "Minipivovary mají specifické podmínky výroby, je tam lidštější přístup sládka, který si s pivem dokáže vyhrát," míní Růžička.

Podobné typy lahví už před deseti lety používal minipivovar ve Vrchlabí, větší zájem o ně souvisí i s tím, že je ve velkém používá Rodinný pivovar Bernard. "Navazuje to na historické tradice. Velké pivovary to ale nekupují od nás, ale rovnou ze skláren," uvedl Růžička.

I tak však firmě z Valtic roste obrat. Loni jej měla kolem 85 milionů korun. Letos očekává, že bude o osm procent vyšší. Dodává lahve desítkám minipivovarů. Těch je nyní už přes 300 a jejich oborový svaz předpokládá, že se časem jejich počet ještě zdvojnásobí.