Malostranské parkoviště zmizí letos v červenci

Malostranské parkoviště zmizí letos v červenci Zdroj: ČTK

„Bez aut je to nelidské a ošklivé,“ tvrdili poslanci o Malé Straně. Parkoviště naštěstí stejně zmizí

K prvnímu červenci tohoto roku by mělo definitivně zmizet jedno parkoviště z historického centra Prahy, z Malostranského náměstí. Tato cenná, nicméně provozem velmi přetěžovaná oblast se tak zbaví jednoho z problematických prostorů. O parkoviště zvláště bojoval poslanec Váňa, který je autorem uvedeného titulního citátu.

Náměstek primátorky Krnáčové z ČSSD Dolínek dnes potvrdil, že parkoviště na Malostranském náměstí definitivně zmizí. Je to jeden z kroků před celkovou rekonstrukcí náměstí, které se toto historické centrum konečně dočká. Definitivní podoba ještě není známá, zatím byly zveřejněny pouze soutěžní návrhy.

Proti zrušení parkoviště se postavila celá řada poslanců, kromě Váni také třeba kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetra, který uvádí, že poslancům nestačí podzemní garáže, které mají k dispozici: „Parkují zde služební auta nebo poslanci, kteří v pondělí přijedou a celý týden v Praze dochází na schůze a jednání. Pro další auta proto potřebujeme Malostranské náměstí,“ uvedl minulý týden pro Lidové noviny. Ani jeho přání ale nebude oslyšeno, parkoviště prostě zmizí a podzemní garáže budou muset stačit. 

"TSK jsem zadal úkol, aby smlouvu vypovědělo. V nájemní smlouvě je tříměsíční výpovědní lhůta, takže do července se to stihne. Malostranské náměstí je historický skvost, ne parkoviště," zdůvodnil náměstek Dolínek. Kvůli výpovědní lhůtě si tak poslanci parkoviště budou moci „užívat“ ještě tři měsíce. Kvůli podobě náměstí, které se kromě projíždějících aut plnilo také auty zaparkovanými, byla sepsána dokonce i petice obyvatel Prahy 1. Ta podle informací ČTK získala na 5000 podpisů.