Německá tornáda v Sýrii provádějí průzkumné lety.

Německá tornáda v Sýrii provádějí průzkumné lety. Zdroj: Luftwaffe

Ruské letecké operace v Sýrii
Ruské letecké operace v Sýrii
Luftwaffe: tornáda a airbus
Ruské letecké operace v Sýrii
Ruské letecké operace v Sýrii
16
Fotogalerie

Ruské stíhačky v Sýrii sledují Němce. Merkelová chce bezletovou zónu

Podobně jako na zemi i ve vzduchu nad Sýrií je kvůli válce docela chaos. Na džihádisty útočí koalice vedená Američany pilotně i bezpilotně, Asadovo letectvo bombarduje hlava nehlava své odpůrce všeho druhu, ale na pány vzdušného prostoru si tak trochu hraje Rusko. Připomeňme incidenty kolem turecké hranice, kdy nakonec Ankaře došla trpělivost a jednoho narušitele sestřelila. Teď zase Německo oznámilo, že jeho průzkumné mise pořád létají monitorovat ruští piloti.

„Tato setkání probíhají profesionálně. Nevyskytly se žádné incidenty,“ konstatoval velitel vzdušných operací Bundeswehru Joachim Wundrak pro deník Rheinische Post. Rusko podle něj demonstruje celému světu, že přišlo do Sýrie na žádost legitimní vlády, zatímco koalice Západu a arabských zemí operuje jaksi svévolně. Podobnou zkušenost s ruskou „kontrolou“ má i americké letectvo. Přitom si koalice a Rusko dávají dopředu vědět, kdo kde bude operovat – nebo si to aspoň slíbily. Na turecké hranici to onehdy nefungovalo.

Angela Merkelová by ráda vzdušný chaos nad Sýrií trochu vyčistila. Nejde jí až tak o její letadla, nýbrž o bezpečí lidí prchajících před válkou. Zatím si ruské a syrské letectvo nedělají moc hlavu z kolaterálních ztrát, viz třeba nedávné zásahy několika nemocnic.

„V současné situaci by velmi pomohlo, kdyby tu bylo území, na němž by žádná strana nesměla ze vzduchu útočit, tedy jakási bezletová zóna,“ řekla deníku Stuttgarter Zeitung. Věří, že na rozdíl od džihádistů se s Asadem a Putinem dá na podobných dílčích věcech nějak domluvit. Skutečná bezletová zóna se totiž prakticky rovná okupaci — tu je nutné zajistit silou, a na nic takového nemá nikdo kapacitu.

Naopak příměří, které si Rusko a Západ ve čtvrtek slíbily a jež má začít v příštích dnech, si Kreml nevykládá jako stopku pro letecké útoky. Stejně tak prezident Asad prohlásil, že příměří má sloužit k zastavení teroristů, nikoli ke složení zbraní.