Demonstrace v Praze

Demonstrace v Praze Zdroj: ČTK

Demonstrace v Nizozemsku
Demonstrace v Praze
Demonstrace v Praze
Martin Konvička Předseda Bloku proti islámu
Demonstrace v Praze
7
Fotogalerie

Pegida tolik netáhne, výjimkou byla Praha

Koordinované akce napříč Evropou nepřilákaly zdaleka tolik příznivců, kolik si organizátoři Pegidy a partnerů představovali. Nejmasovější demonstrace proběhly v kolébce hnutí, Drážďanech, a – trochu překvapivě – v Praze.

V Drážďanech se místo očekávaných patnácti tisíc obránců Evropy ukázalo jen zhruba osm tisíc. Varšava dodala nějaké dva tisíce hlav a ostatní města – Amsterdam, Kodaň, Birmingham, Calais a další - hlásila stovky lidí. Jen Praha se překonala a v počtech přiblížila německému vzoru, podle odhadů tu na několika oddělených akcích bylo zhruba pět tisíc lidí.

Mezi islamofoby a sluníčkáři došlo k pár potyčkám, násilnosti provázely akci v Amsterdamu, kde se demonstranti střetli s policií. V Praze došlo k několika incidentům: demonstranti se dobývali do přenosového vozu Českého rozhlasu, reportéra ČT jeden z účastníků akce zastínil v přímém přenosu. A neobjasněný útok na centrum Klinika je také spojován se sobotními událostmi kvůli faktu, že pořádají sbírky na pomoc uprchlíkům. Přímé důkazy však chybějí.

Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) požadují odchod Angely Merkelové z funkce, uzavření evropských hranic, zákaz islámu; česká sekce navíc podporuje prezidenta Zemana.

Extremisté zaměstnávají německou policii i z druhé strany – ta berlínská řeší radikální levicí inspirované útoky ve čtvrti Neukölln, kde maskovaní výtržnici v počtu 50 až 100 osob zapalovali v pátek a v sobotu v noci auta a házeli kameny do oken. Spojitost se sobotními anarchistickými protesty proti policii nebyla prokázána.