Korporátní byznys v Rusku prožívá bouřlivé období. Právníci to pociťují silně.

Korporátní byznys v Rusku prožívá bouřlivé období. Právníci to pociťují silně. Zdroj: CMS Legal

The Times: Západní právníky v Rusku ničí sankce i Putinův nacionalismus

Podnikání západních advokátních kanceláří je teď v Rusku na ústupu, mají ale práci při sporech podniků a při restrukturalizaci ve finančním sektoru. Současnou situaci dobře vystihuje vtip, který vypráví partner advokátní kanceláře Capital Legal Services, moskevského člena skupiny Interlaw, Vladislav Zabrodin: "Víte, jaký je rozdíl mezi ruským pesimistou a ruským optimistou? Pesimista tvrdí, že to nikdy nebylo horší. Optimista naopak říká, že může být ještě mnohem hůř."

Na pozadí západních sankcí uvalených kvůli Ukrajině, propadu cen ropy a poklesu kurzu rublu a také kvůli třenicím mezi Británii a Ruskem kvůli vyšetřování vraždy Alexandra Litviněnka se byznysu nedaří. "Ale mohlo by být ještě hůř," říká Zabrodin. Na druhou stranu jsou ale podle něj určité vzdálené náznaky, že jednou by se věci mohly i zlepšit.

Přesto pokles aktivit západních právnických firem vypadá děsivě. Skoro všechny kanceláře působící v Moskvě zaznamenaly pokles poptávky a musely snížit stavy, někdy až o 75 procent.

"Pokračuje dopad sankcí Spojených států a Evropské unie, o čemž jasně svědčí výrazný pokles celkové hodnoty uzavřených kontraktů," říká právník Vladimir Zenin ze společnosti CMS. Rusko se přeorientovává na Asii. "Sledujeme zjevný zájem investorů z Číny a Blízkého východu o ropu, plyn, průmysl, infrastrukturu a zemědělství. Tento zájem letos poroste," cituje Zenina list The Times.

To je dobrá zpráva pro globální firmy jako je Hogan Lovells. "Do uzavírání těchto kontraktů můžeme zapojit naše odbočky v Asii," vysvětluje Oksana Balajanová, která řídí moskevskou kancelář Hogan Lovells.

K větší aktivitě napomáhá velký tlak na "lokalizaci", aby vše bylo "zhotoveno v Rusku" v klíčových odvětvích jako je farmacie a podnikání v médií, kde se odehrává restrukturalizace partnerských vztahů ve společných podnicích. "Máme hodně práce od zahraničních klientů, kteří v Rusku chtějí zůstat i navzdory těm potížím," říká Balajanová.

Poptávku po službách právníků podle ní vyvolává také nutnost přizpůsobovat se sankcím ze strany ruských a západních firem. "Ale musíte být velice tvůrčí," dodává.

Ruský byznys, jak říká Paul Finlan z kanceláře Faegre Baker Daniels, prochází obdobím odchodu z daňových rájů. To znamená, že ruské podniky se sídlem v zahraničí musejí převést své aktivy do působnosti ruských daňových úřadů.

Při tom všem nicméně lví podíl práce západních právních firem v Rusku obstarávají soudní spory a arbitráže. Smlouvy mezi ruskými firmami se i dnes uzavírají podle anglického práva, aby byla větší jistota, kdyby došlo ke sporu. Kvůli této práci ale není nutné mít kancelář v Moskvě a některé firmy tvrdí, že kvůli zachování důvěrnosti a bezpečnosti je možná i lepší kancelář v Moskvě nemít.

Sebeuspokojení ale není na místě. Jak říká Zabrodin, některé ruské firmy dávají nyní v případě arbitráže přednost Hongkongu či Singapuru před Londýnem. A i místní ruské právní firmy se stávají konkurenceschopnějšími, jak cenově, tak úrovní nabízených služeb.

Takže celkový obrázek zůstává komplikovaný a smíšený. "Rusko zkrátka nelze ignorovat. Když se podíváte na firmy, které mají v Rusku své zájmy, uvědomíte si, že je to až příliš velká ekonomika na to, abyste na ni mohli jen tak zapomenout," říká Richard Cowie ze společnosti Dentons.