Japonsko 2011

Japonsko 2011 Zdroj: Dominika Janigová

Japonsko udělilo za dva roky azyl pouze 38 uprchlíkům. Radši roboty než gastarbeitry

Tokio schválilo loni a minulou středu dohromady téměř 1,2 miliardy dolarů na humanitární pomoc pro syrské a irácké uprchlíky, čímž se zařadilo k nejštědřejším dárcům na světě. Ovšem na svém území Japonci cizince nechtějí. Jak oznámilo tamní ministerstvo spravedlnosti, země udělila v roce 2015 azyl pouze 27 uprchlíkům, přestože počet žádostí byl 7586. Kladně tak bylo vyřízeno pouze 0,28 procenta žádostí. To překonává v procentech i Ficovo Slovensko, které udělilo loni pouze osm azylů z 330 žádostí.

Ostentativní nevraživost ke stěhování cizinců na ostrovy je tradiční. Projevuje se to pak tím, že cizinci raději v Japonsku o azyl nežádají, protože vědí, že v podstatě nemají šanci. Podle deníku The Japan Times loni bylo zaregistrováno například jen šest žádostí z Afghánistánu, o úspěch se pokoušeli pouze tři Syřané a tři Etiopané. Skoro polovinu žádostí pak tvořili Nepálci a Indonésané.

A co víc, jak informovala katarská televize al-Džazíra, není japonský zákon o uprchlících z válečných zemí na rozdíl od jiných států kompatibilní s Mezinárodní úmluvou o uprchlících.

V roce 2014 japonské úřady schválily azyl jen pro 11 lidí z celkově pěti tisíc žádostí.

Japonci odmítají cizince i přes to, že počet obyvatelstva země vycházejícího slunce stagnuje, dokonce klesá. Dnes má 127 miliónů lidí, což je ale o milión méně než v roce 2010. Vlády neberou v potaz ani varování ekonomů, že vzniknou vážné problémy s nedostatkem pracovní síly. Odpověď na tuto otázku hledají Japonci poměrně úspěšně například v pokračující robotizaci výroby. Pořád zde převládá názor, že životní úroveň a chod ekonomiky lze udržet i s menším počtem lidí.