Policie zasahuje při sérii atentátů v Paříži v listopadu 2015

Policie zasahuje při sérii atentátů v Paříži v listopadu 2015 Zdroj: ČTK

Listopadové útoky v Paříži
Útoky na redakci Charlie Hebdo z počátku loňského vyvolaly mezi lidmi vlnu solidarity
Před rokem zažila Paříž velmi dramatické chvíle - ozbrojení muži v kuklách zaútočili na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, který léta kritizuje islámské fanatiky
3
Fotogalerie

Francie zabila nevinné, tvrdí rodiny džihádistů. Chtějí soud

Jedna žena a jeden muž, v nedávné době zastřelení francouzskou policií. V prvním případě jde o Hasnu Aitboulahcen, mladou ženu, jež sehrála důležitou úlohu v dění po listopadové sérii atentátů v Paříži, která si vyžádala 130 obětí. V druhém případě o muže zastřeleného před dvěma týdny při pokusu proniknout na policejní stanici. Rodiny obou se domnívají, že jejich blízcí zemřeli neoprávněně. A rozhodly se Francii žalovat.

Šestadvacetiletá Hasna Aitboulahcenová byla sestřenicí Abdelhamida Abaaouda, údajného strůjce atentátů v Paříži z listopadu minulého roku. Podle zjištění policie to byla právě ona, kdo po útocích našel a pronajal na pařížském předměstí Saint Denis byt, který se stal pro jejího bratrance úkrytem. A právě v něm ji i s Abaaoudem zabila policie.

Hasnina rodina ale verzi o aktivní úloze ženy nevěří. „Hasna byla nevinná oběť,“ vzkazují ústy svého právníka Fabiena Ndoumou. „Byla pod tlakem svého bratrance, vyhrožoval, že zabije její rodinu a děti jejích přátel."

Uznání omylu ze strany francouzské policie požaduje soudní cestou i rodina Tareka Belgacema. Muž byl zastřelen před policejní stanicí v Paříži letos 7. ledna, v den výročí útoků na redakci Charlie Hebdo. K policejní stanici se blížil se sekáčkem na maso v ruce, napodobeninou sebevražedné výbušné vesty a provoláváním "Alláhu akbar".

Když neuposlechl výzvy k zastavení, policie zahájila palbu. U těla pak údajně našla ručně psaný dopis, jímž se hlásí k příslušnosti k Islámskému státu. Tato verze je ale podle otce zastřeleného více než sporná: „Tarek byl normální hodný člověk, jako řada jiných mladých lidí,“ citoval ho The Local. A bratranec tvrdí, že mu dopis policie podstrčila, aby zamaskovala svou chybu.