Alexandr Litviněnko na smrtelné posteli.

Alexandr Litviněnko na smrtelné posteli. Zdroj: Profimedia.cz

Vražda agenta Litviněnka: Britský soud viní Putina

Ruský prezident podle britského soudce "pravděpodobně schválil" vraždu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který zemřel v roce 2006 na otravu poloniem. Samotnou vraždu vykonali dva ruští agenti na povel ruské kontrarozvědky FSB, vyplývá ze závěrů britského vyšetřování. A zdaleka nemusí jít o ojedinělý případ, jak se Putin drží u moci.

"Operace FSB byla pravděpodobně schválena Patruševem a také prezidentem Putinem," uvedl vyšetřující soudce ve svých závěrech. Nikolaj Patrušev byl tehdejším šéfem FSB a nyní předsedá ruské Bezpečnostní radě.

Podle závěrů soudního vyšetřování, ze kterého prosákly informace již loni v červenci, měli Putin a členové jeho administrativy k zabití Litviněnka své důvody.

Vyšetřování má prý důkazy, že bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremlu Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210. Látku mu přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v londýnském hotelu Millennium.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Umírající Litviněnko obvinil Putina, že jej nechal zabít. Kreml vždy popíral, že by byl do případu zapleten, stejně jako Lugovoj a Kovtun, které Rusko odmítlo vydat.

Z vyšetřování vyplývají i další postřehy o politice Kremlu a jeho postojích vůči kritikům. Organizace i jednotlivé osobnosti z ruských nejvyšších kruhů měly řadu motivů, aby Litviněnka zabily, včetně „osobního nepřátelství“ mezi ním a Putinem. „Vedoucí oponenti prezidenta, včetně těch žijících mimo Rusko, byly ohroženy vraždou. Jednou z hrozeb, kterým čelili, bylo otrávení.“

A Putin byl k agentu Lugovojovi očividně vstřícný, možná tím chtěl vyslat signál, že vraždu přeběhlíka schvaluje. Dalším náznakem také bylo tričko s potiskem „jaderná smrt ti klepe na dveře“, které poslal Lugovoj dalšími přeběhlíku Berezovskému: „Nelze ho chápat jinak než jako Lugovojovo škodolibé přiznání k podílu na Litviněnkově smrti“.