Alexandra Udženija slavila na kongresu triumf

Alexandra Udženija slavila na kongresu triumf Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Fiala zůstane, Zahradil odchází
Udženija se nejdříve prosadila v pražské komunální politice. Na snímku je s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou
Udženija dostává křížek na čelo od kominíků. Štěstí bude na vrcholu ODS potřebovat
Udženija je dcerou podnikatele Ranka Peciče, dlouholetého nohsleda Václava Klause
Martin Kupka, starosta Líbeznice a eso ODS pro krajské volby, post místopředsedy strany obhájil
6
Fotogalerie

Jan Zahradil vypadl z úzkého vedení ODS, nahradí ho Alexandra Udženija

Do úzkého vedení ODS nominoval dnes kongres v Ostravě hned dvě ženy. Na postu prvního místopředsedy vystřídá v opoziční ODS europoslance Jana Zahradila radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Volilo ji 239 z 471 z přítomných. Ve volbě řadových místopředsedů pak vedle dosavadních místopředsedů Martina Kupky, Miloše Vystrčila a Evžena Tošenovského uspěla také starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Získala 271 z 463 platných hlasů.

Udženija se stala statutární zástupkyní znovuzvoleného předsedy Petra Fialy, který post obhájil s 93 procenty hlasů. O znovuzvolení se na kongresu v Ostravě ucházelo celé vedení strany z roku 2013.

Přímo v jednací síni se kandidatury na prvního místopředsedu vzdal starosta obce Líbeznice u Prahy Kupka, uvedl, že se chce soustředit na vedení středočeské kandidátky ODS do podzimních krajských voleb.

V pozdější volbě řadových místopředsedů získal 343 hlasů. Udženija nabídla svým stranickým kolegům zkušenosti z komunální politiky a nasazení věnované obhajobě konzervativních hodnot a liberální ekonomiky. Po zvolení slíbila, že se prosazování politiky ODS bude věnovat se vším elánem.

"Budu plně podporovat předsedu," řekla Udženija novinářům. Chce se věnovat zejména podpoře podnikání, průmyslu a energetiky. "Můžu nalézt společnou řeč s živnostníky a malými podnikateli," uvedla. Poznamenala také, že se věnovala analýze elektronické evidence tržeb, jak ji v Chorvatsku, kde má kořeny její rodina, okoukal ministr financí Andrej Babiš (ANO), a vnesla toto téma do strany. Pravicová opozice nyní přijetí normy ve Sněmovně blokuje.

Zahradil o funkci prvního místopředsedy řekl, že to vždy byla funkce politická, nikoli organizačně nasměrovaná.

"Teď jsme v poločase, nepodceňuji volby senátní ani krajské, účet vystaví ale až volby sněmovní," vysvětlil, proč chtěl zůstat na postu prvního místopředsedy. Nakonec neuspěl. Jen o několik hlasů ve volbě statutárního zástupce předsedy méně získal Vystrčil, později obhájil s 306 hlasy funkci řadového místopředsedy. Uspěl také europoslanec Tošenovský, a to s 318 hlasy. Z předsednictva nakonec vypadl vedle Zahradila také poslanec a dosavadní řadový místopředseda Martin Novotný, pro kterého hlasovalo 160 delegátů kongresu.