Spolujízda

Spolujízda Zdroj: čtk

Světová komunita pro spolujízdu spolkla českou konkurenci Jízdomat

Francouzský BlaBlaCar pohltil česko-slovenský Jízdomat. Nikdo neví, kolik přesně ho to stálo, ale uživatele, zdá se, to zatím nebude stát nic.

Jízdomat byl portál sdružující české a slovenské uživatele hledající někoho na spolujízdu. Praxe vypadala tak, že řidič vypsal trasu, kterou pojede, a za příspěvek na palivo nabídl volná místa v autě. Francouzská společnost BlaBlaCar funguje na stejném principu, ale působí globálněji, už ve 22 zemích světa.

BlaBlaCar má obrovskou komunitu, díky níž je nabídka jízd mnohem rozsáhlejší. K 25 miliónům dosavadních členů se nyní mohou připojit i čeští a slovenští uživatelé. Účet z Jízdomatu se jim ale nepřevede automaticky. Musí si založit nový a nashromážděná data, jako hodnocení nebo rezervované jízdy, několika kliky převést na nový účet. Jako novinka je pro uživatele připravená aplikace pro usnadnění komunikace, která se dříve odehrávala přes e-mail.

Jaká byla hodnota transakce, ani jedna strana neuvedla. Sám BlaBlaCar se nepovažuje za komerční službu, ale v zemích, kde působil původně, je zpoplatněn desetiprocentní provizí. U nás zatím žádné takové zpoplatnění nechystá.

V Česku je obsazenost aut také mnohem nižší než v jiných zemích. Průměrná statistika obsazeného auta vychází na 1,6 osoby, oproti tomu průměr světového BlaBlaCaru je 2,8, uvádí francouzská společnost. Čeští spolujízdaři využívají především cest mezi velkými městy, jako Praha–Ostrava nebo Brno–České Budějovice. Hlavní výhoda této platformy je snižování dopravní zátěže.