Kolín nad Rýnem

Kolín nad Rýnem Zdroj: čtk

Nelegální přistěhovalci a žadatelé o azyl: to jsou hlavní podezřelí silvestrovské kauzy sexuálních ataků

Nespojovat silvestrovský útok v Kolíně nad Rýnem s uprchlickou krizí bude teď ještě o trochu těžší. Všichni zadržení podezřelí jsou totiž skutečně cizinci a víc než polovina jich žádá o azyl.

Počet podaných trestních oznámení se v záležitosti silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem, ale i Hamburku, Stuttgartu nebo Düsseldorfu vyšplhal už na 516, z nichž 237 osob mělo být sexuálně napadeno. Zatím má policie 19 podezřelých, které vyšetřuje. Jedná se ve všech případech o cizince. Deset z nich jsou žadatelé o azyl a sedm jich pobývá v Německu nelegálně.

„Jak výpovědi svědků, tak i zprávy od kolínské a spolkové policie naznačují, že se trestných činů dopouštěli téměř výhradně lidé přistěhovaleckého původu,“ komentoval událost v Zemském sněmu Severního Porýní-Vestfálska ministr vnitra této nejlidnatější spolkové země Ralf Jäger.

Před tím, aby se ze zločinů automaticky podezřívali uprchlíci, varoval spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière: „Je však legitimní mluvit o původu pachatelů, nesmíme tady vytvářet spirálu mlčení. Je to i v zájmu běženců samotných, aby se rozlišovalo, kdo z uprchlíků je zločinec a kdo ne.“

Policie se od začátku potýkala s výtkami, že zamlčela některé okolnosti incidentu a nepřiznala ihned po události původ útočníků. Později přiznala, že pachatelé byli „severoafrického a arabského vzhledu“. Kauza strhla nejen vlnu kritiky, ale nabalilo se na ni i mnoho dalších názorů stavějících se proti uprchlíkům.