Protesty proti ováldnutí polských médií

Protesty proti ováldnutí polských médií Zdroj: ČTK

Tisíce Poláků vyšly do ulic protestovat proti ovládnutí médií vládou

Tisíce Poláků vyšly dnes do ulic téměř dvou desítek měst na demonstrace proti ovládnutí veřejnoprávních médií novou konzervativní vládou, která má přesvědčivou převahu v parlamentu. Polská televize a rozhlas mají od pátku nové vedení.

"Televize je vaše, ovladače jsou naše!" a "Svobodná stanice, žádná kolaborace!" skandovalo několik tisíc lidí před varšavským sídlem Polské televize. "Nová vláda nám slibovala média bez reklam, ale zdá se, že budeme mít média bez diváků," prohlásil na demonstraci publicista Slawomir Sierakowski, obávající se o svobodu slova v podmínkách, kdy "míra vlastenectví regulována shora". Varšavský místostarosta Jarosław Jóžwiak z opoziční Občanské platformy odhadl počet demontrantů na 20.000.

"Ubráníme ústavu! Nesouhlasíme s přeměnou na Budapešť!" volalo asi 350 lidí v Rzeszowu v narážce na podezření, že Polsko nyní kráčí ve stopách údajně autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána. Asi 500 lidí demonstrovalo před sídlem Polského rozhlasu v Krakově.

"Jsme tu, protože je ohrožena svoboda médií, je ohrožená demokracie. Média jsou důležitá pojistka demokracie. Pokud se nebudou smět dívat vládě na ruce, pak občané nebudou vědět, co vláda dělá," vysvětloval organizátor protestů Maciej Kijowski z Výboru na obranu demokracie (KOD) v Lodži. "Doufám, že se nás sejde hodně a předvedeme svůj odpor. Tak, aby to uslyšela i vláda," dodal.

Terčem nevole jsou noví vládci země ze strany Právo a spravedlnost (PiS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského, která v říjnových volbách drtivě porazila předchozí vládu a získala rozhodující většinu v novém parlamentu, takže poprvé od pádu komunismu v roce 1989 mohla vytvořit jednobarevný kabinet. Vzápětí se pokusila ovládnout všechny klíčové pozice v zemi, včetně justice.

KOD v polovině loňského prosince dostal do varšavských ulic na 50.000 demonstrantů proti "diktatuře většiny".

Tentokráte hodně Varšavanů podle listu Gazeta Wyborcza přišlo demonstrovat s nálepkami "nejhorší druh Poláka", protože takto nazval odpůrce nové vlády Kaczyński, pokládaný za hlavního strůjce posledních změn v zemi.

Kromě metropole se dnes podle deníku demonstrovalo také v Krakově, Vratislavi, Bydhošti, Lodži, Katovicích, Gdaňsku a dalších velkých polských městech.

Nad počínáním polské vlády se už pozastavila Evropská komise, která hodlá ve středu jednat o stavu právního státu v Polsku.

Konzervativní vláda své kontroverzní kroky odůvodňuje snahou odstranit z cesty chystaných reforem překážky, nastražené během předchozích osmi let liberálních vlád.