Írán svým občanům vykonávat posvátnou pouť do  Mekky

Írán svým občanům vykonávat posvátnou pouť do Mekky Zdroj: ČTK/AP

Írán zakázal svým občanům vykonávat pouť do saúdskoarabské Mekky

Napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem nepolevuje. Země přerušily tento týden diplomatické styky v důsledku vzájemných útoků na své ambasády, které se odehrály poté, co Rijád nechal začátkem ledna popravit šiítského klerika al-Nimra, kterého podporoval Teherán. Írán teď na oplátku zakázal svým občanům, aby vykonávali posvátnou pouť do saúdskoarabské Mekky. Informovala o tom televize CNN.

V platnost také vstoupil zákaz dovozu veškerého saúdského zboží do Íránu. Zákaz poutě do Mekky ale postihne všechny obyčejné lidi. Každý rok se na ní vypravilo až kolem 600 tisíc Íránců. Na místě pak poutníci utratili stovky milionů dolarů.

Írán a Saúdská Arábie již celá desetiletí soupeří o to, kdo bude mít větší vliv na Blízkém a Středním východě. Bohužel se to projevuje i ve válkách v Sýrii a Iráku, kde tyto země stojí na různých stranách barikád.

Vláda v Teheránu již jednou pouť do Mekky svým občanům zakázala. Stalo se tak v roce 1987, kdy při krvavém střetu íránských poutníků a saúdských policistů zahynulo přes 400 lidí.

Při loňské pouti do Mekky pak došlo k dalšímu velkému neštěstí. V chaosu zemřelo kolem 2400 lidí a dalších téměř 430 zůstalo na listině pohřešovaných. Z obětí bylo kolem 500 poutníků z Íránu. Ten pak obvinil saúdskoarabské úřady z nedostatečných bezpečnostních opatření.

Írán dále obviňuje Saúdy z cíleného leteckého útoku na svoji ambasádu v Jemenu. Stanice BBC ale mezitím konstatovala, že budova velvyslanectví nebyla náletem poškozena. I v Jemenu tyto státy podporují jednotlivé bojující strany.