I takhle to nedávno vypadalo v Neapoli...

I takhle to nedávno vypadalo v Neapoli... Zdroj: ČTK/PA/Milestone Media

Pozor v Itálii! Zvyšují se pokuty za odhazování vajglů, žvýkaček a odpadků na ulici

Každý rok navštíví Itálii stovky tisíc českých turistů. Teď si ale musí začít dávat velký pozor, zda na ulici či v parku neodhodí na zem nedopalek cigarety, žvýkačku či něco jiného. Dolní komora parlamentu minulé úterý schválila nové, a hodně vysoké, pokuty za podobné konání. Čeká se, že Senát rozhodnutí brzy potvrdí a pak vstoupí v platnost. 

Například za odhození nedopalku cigarety hrozí maximální pokuta až 300 eur (přes osm tisíc korun). Za žvýkačky a jiné odpadky od 30 do 150 eur. Nových 79 předpisů se ale v případě odpadků netýká pouze ulic, parků, zastávek autobusů a nádraží, ale také vodních ploch i okapů.

Záměrem je omezit poměrně velké znečištění, které je v Itálii obvyklé. Polovina příjmů z nových pokut půjde do vládního fondu na zlepšování životního prostředí.

Italská vláda ale nechce lidi jenom trestat, cílem je celkově zlepšit v tomto směru situaci. Kritická je zejména v Římě, Miláně či Neapoli. Proto se chystají také velké investice do boje proti smogu, na podporu půjčování kol ve městech a na některých místech bude nabízena i bezplatná veřejná doprava, což by mělo vést k omezení provozu automobilů.