Peyton Manning, jeden z nejuznávanějších hráčů s šišatou merunou

Peyton Manning, jeden z nejuznávanějších hráčů s šišatou merunou Zdroj: ČTK/AP/Chris O'Meara

Investigace Al-Džazíry: Hrdina amerického fotbalu dopoval růstovým hormonem

Ve vrcholovém sportu zřejmě letos ještě nebylo dost skandálů s dopingem. Reportéři televize Al-Džazíra tvrdí, že odhalili doping i u aktuálně možná nejlepšího hráče amerického fotbalu, Peytona Manninga. Když se kurýroval po operacích krku, pomáhal si prý zakázaným růstovým hormonem. Dopingové testy ho nedokážou odhalit, a tak je prý mezi hvězdami amerického fotbalu či baseballu celkem populární.

Al-Džazíra spustila svou investigaci ve velkém. Místo novináře obsadila do hlavní role skutečného vrcholového sportovce, britského překážkáře Liama Collinse. Ten už na triku nějaký ten škraloup má, a tak byl výborným kandidátem. Se skrytou kamerou se pustil do fingovaného hledání, kdo by mu pomohl k úspěchu na příštích olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Přes Bahamy a Kanadu se Collins dostal k texaské klinice proti stárnutí jménem Guyer Institute. Její bývalý zaměstnanec napráskal pěkné věci.

Hlavním úlovkem Džazíry je rekordman amerického fotbalu, quarterback Peyton Manning. Tým Indianapolis Colts dovedl k Super Bowlu, pětkrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy NFL a má i pár historických rekordů včetně počtu přihrávek na touchdown. Prostě jeden z nejuznávanějších hráčů současnosti a hrdina nejednoho klučiny.

Táhni a srůstej

Jenže rok 2011 pro něj byl jaksi smolný, naněkolikrát musel podstoupit operaci krční páteře a celou sezonu nehrál. Sly z kliniky na něj teď napráskal, že mu posílali růstový hormon neboli HGH – totiž jeho manželce, ale k čemu ta by ho potřebovala…

„Celou dobu jsme Ashley Manningové posílali léky. Nikdy to nebylo na Peytonovo jméno,“ prozradil skryté kameře. A dodal, že manželé Manningovi také na kliniku chodili osobně, ovšem mimo běžnou provozní dobu.

Manning jakákoli obvinění tvrdě odmítá: „Nikdy jsem HGH neužíval,“ reagoval okamžitě prostřednictvím sportovního kanálu ESPN. „Rozhodně k tomu nikdy nedošlo. Celá ta věc je naprosto nepravdivá. Je to pěkná fabrikace. Rozhodně kvůli tomu nemám problém usnout.“

Jeho agent teď ale Džazíře některé informace potvrdil. „V Guyerově institutu podstoupil terapii, jak mu poradil jeho lékař, a s vědomím týmových doktorů a trenérů. A veškerá Ashleyina léčba  je soukromou záležitostí jí, jejího lékaře a její rodiny.

Nebral, a ty hodiny taky nesouhlasí

Zvláštní je, že na Manningovu obranu teď například vystupuje i těžká váha public relations, někdejší mluvčí prezidenta George W. Bushe, Ari Fleischer. A vůbec se Manning hájí stylem, který nemá daleko k (v našich končinách) legendárnímu „vůbec nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí“. Manželka mu prý žádné léky nedávala, na kliniku chodil jen na legální terapii, a jestli někdy přišel mimo otevírací dobu, tak to bylo kvůli tréninku: „Je to zavádějící, možná to bylo v 17.15, přičemž zavírali v 17 hodin.“

V mnoha ohledech jdou do detailů, ale Ashley nijak nepopřela, že by si růstový hormon objednávala. Ten je normálně legální, ovšem liga NFL ho explicitně zakazuje. Jenže testy na něj začaly až loni.

I Sly z kliniky se pak ze všeho snažil vykroutit – Džazíra mu prý připisuje „naprosto falešná a nesprávná“ tvrzení a zneužila jeho zranitelnosti, neboť právě oplakával smrt snoubenky. Televizi ESPN zase vysvětloval, že Collinsovi schválně lhal, aby si ověřil jeho důvěryhodnost.