Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan Zdroj: Reuters

Turecký prezident rozmluvil sebevrahovi skok z mostu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prý zachránil lidský život, když dnes na mostu přes Bospor rozmluvil sebevražedný skok do hlubin muži, kterému rodinné problémy způsobily depresi. Oznámila to dnes prezidentova kancelář.

Prezidentova kolona najela na most v Istanbulu, který vede přes Bospor, když si tělesní strážci a poradci povšimli muže, který již byl za zábradlím a údajně se chystal skočit.

Prezidentovi muži jej přemluvili, že si šéf státu s ním přeje pohovořit, a přivedli jej k prezidentově opancéřované limuzíně.

Z pořízených záběrů - prezidenta zrovna provázel televizní štáb - je zřejmé, že Erdogan ani nevystoupil z auta, ani nepřerušil telefonický rozhovor, nicméně podle prezidentské kanceláře přislíbil muži pomoci vyřešit jeho problémy. "Jako řečník schopný uchvátit davy prezident Erdogan využil své výmluvnosti (...)," poznamenala agentura AFP s tím, že prezident rozmlouval s potenciálním sebevrahem, identifikovaným jako Vezir Ç., staženým okénkem, a dosáhl toho, čeho se kolemjdoucí a policisté marně snažili půldruhé hodiny - muži jeho úmysl rozmluvil a ten mu vděčně políbil ruku.

Zpráva vyvolala na sociálních sítích rozličné reakce. "Koná tak, jak má vůdce lidu," okomentoval počin jeden z prezidentových obdivovatelů. "Když se mu povedlo rozmluvit sebevraždu, možná se nám povede rozmluvit mu jeho brutální politiku proti Kurdům," ironicky poznamenala jiná uživatelka.